Home

Overijse

20.02.2023
Op dinsdag 13 februari mochten we Staatssecretaris Nicole De Moor ontvangen in ons centrum. 
18.10.2022
De jongeren hebben zich hard geamuseerd op de sportdag in Kiewit, georganiseerd door de voogdenvereniging OLIV.

Nieuwsbrief

Wil u de elektronische nieuwsbrief van ons centrum ontvangen? Vul hieronder uw e-mailadres in.


Over het centrum

Het opvangcentrum in Overijse is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming in België die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Het is een open opvangcentrum dat plaats kan bieden aan zo’n 65 niet-begeleide minderjarigen. Het centrum bevindt zich in een vroeger rust- en verzorgingstehuis.

Ongeveer 40 personeelsleden staan in voor de goede werking: maatschappelijk werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, logistiek medewerkers, animatoren …. Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), verzoekers om internationale bescherming krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum intensieve opleidingen Nederlands en verschillende workshops in verband met maatschappelijke oriëntatie.

Buurtinitiatieven

Het centrum organiseert op regelmatige basis activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Ook werken we samen met organisaties en verenigingen uit de buurt. De kinderen en jongeren gaan naar scholen in de buurt. Regelmatig is er overleg met de gemeentelijke diensten. Op die manier willen we het centrum optimaal integreren in de omgeving. Via nieuwsbrieven en www.facebook.com/FedasilOverijse informeren we de buurt over activiteiten. We onderhouden onze contacten met de buurt, en staan steeds klaar voor het beantwoorden van alle vragen of eventuele klachten.

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van het opvangcentrum. Voor kinderen en jongeren hebben we educatieve tools op maat. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Stuur ons gerust een mail. 

Vrijwilligers & stagiairs

Wij zoeken steeds vrijwilligers om activiteiten zoals uitstappen, koken, sporten, fietsen, wandelen…. mee te begeleiden of om huiswerkbegeleiding te geven aan onze jongeren, de vestiaire mee ordelijk te houden, Nederlandse les te geven, enz. 
Verder zoeken we ook nog buddy’s om individueel met een jongen kennis te maken en eenmaal per maand samen een activiteit te doen. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op voor wat meer informatie.

Ben je op zoek naar een stageplaats? Neem gerust contact met ons op.

Giften

Hebt u nog kleding, paraplu's, sportmateriaal? Het centrum kan dit gebruiken als het nog in goede staat is. Neem wel eerst contact met ons op vooraleer u tweedehands spullen brengt. Spulletjes die we zelf niet kunnen gebruiken in het opvangcentrum, schenken we aan andere sociale organisaties. Ze komen dus zeker goed terecht.

Contact

Opvangcentrum Overijse
Homeweg 15
3090 Overijse
T: 02 212 39 50
info.overijse@fedasil.be