Home

Community Sponsorship

Solidariteit op buurtniveau die het leven van hervestigde vluchtelingen kan veranderen!

Wat is Community Sponsorship?


In 2020 introduceert België Community Sponsorship als alternatief opvangtraject binnen het klassieke hervestigingsprogramma. Een onthaalgroep van vrijwillige burgers ondersteunt – samen met een toegewijde partnerorganisatie – hervestigde personen bij de opvang en maakt hen een jaar lang wegwijs in de Belgische samenleving.

De begeleiding begint bij de eerste ontmoeting met de hervestigde personen op de luchthaven. Samen met medewerkers van Fedasil en de partnerorganisatie, verwelkomt de onthaalgroep hen en begeleiden ze hen naar hun nieuwe woning. Het is tevens de onthaalgroep die voordien op zoek gaat naar een woning, op maat van de hervestigde persoon of het gezin.


"We wilden graag vluchtelingen opvangen en iets doen op kleine schaal. Het gaat maar om een familie. Misschien is het slechts een druppel in de oceaan, maar het is toch al dat. Het is beter dan niets."

Irène, 67 jaar, lid van een opvanggroep


Na aankomst in België volgt voor de hervestigde personen een spannende, maar ook intense periode. De onthaalgroep ondersteunt hen bij de verschillende stappen die ze moeten ondernemen: alle administratie in orde brengen, de kinderen inschrijven in de plaatselijke school, een job vinden…

Meer weten? Download onze brochure!Wat is de meerwaarde van Community Sponsorship?


 1. Het integratietraject van de hervestigde personen heeft heel wat meer kans op slagen, dankzij de uiterst persoonlijke begeleiding die de onthaalgroep van vrijwillige burgers biedt.

 2. Onbekend maakt onbemind. Vluchtelingen betrekken bij activiteiten in je eigen leefomgeving – en op die manier samenbrengen met burgers – heeft daarom vaak een positieve impact op de beeldvorming over vluchtelingen.

 3. Community Sponsorship biedt vluchtelingen die in aanmerking komen voor internationale bescherming een legale en veilige vorm van migratie.

 4. De expertise van de partnerorganisaties komt de kwaliteit van het begeleidingstraject van de onthaalgroep en de hervestigde personen ten goede.

"Hier ga ik naar school, leer ik fietsen, kan ik gaan en staan waar ik wil, hier blijf ik niet binnen omdat ik bang ben."

N., Syrische, hervestigde vluchteling uit Libanon.


            

Hoe deelnemen aan Community Sponsorship?


 1. Als onthaalgroep:

  Als eerste stap richt je een groep op van ten minste vijf geëngageerde deelnemers. Vervolgens kunnen jullie samen op zoek gaan naar een woning die gedurende minstens één jaar beschikbaar is.

  Voor, tijdens of na deze stappen contacteer je de partnerorganisatie, Caritas International, die jullie tijdens het volledige traject zal begeleiden.

  Ervaring met de doelgroep is mooi meegenomen, maar zeker geen vereiste, een goede dosis motivatie is meer dan voldoende.

  Ten slotte zoekt Fedasil samen met de partnerorganisatie een ‘match’ tussen jouw onthaalgroep en een te hervestigen persoon of familie en zal de partnerorganisatie je uitgebreid voorbereiden op de aankomst.


 2. Als partnerorganisatie:

  Als jouw organisatie liever wil deelnemen als partnerorganisatie en graag onthaalgroepen begeleidt bij de opvang van hervestigde personen, stuur dan een e-mail naar communitysponsorship@fedasil.be. Een collega van Fedasil bezorgt je dan meer informatie.


 3. Als verhuurder:

  Heb je een woning ter beschikking die je gedurende minstens één jaar wil verhuren aan hervestigde personen, maar wil je zelf liever geen onthaalgroep vormen? Geen probleem! Er zijn immers vaak onthaalgroepen op zoek naar een woning.

  Stuur een e-mail naar communitysponsorship@fedasil.be met informatie over de woning – een aantal foto’s, de huurprijs, het contract… - en het team van Fedasil plant vervolgens snel een afspraak met je in. 4. Meer weten over de partnerorganisatie?


  Als onthaalgroep sta je er in dit duurzame project absoluut niet alleen voor. Jouw onthaalgroep kan voortdurend rekenen op een partnerorganisatie die je begeleidt bij elke stap.

  Meer weten over de partnerorganisatie? Neem dan zeker een kijkje op hun website!


  Caritas International is een Belgische ngo die internationale solidariteit biedt aan slachtoffers van geweld, natuurrampen en armoede. De organisatie heeft veel ervaring inzake opvang en begeleiding van migranten en vluchtelingen in België en in het buitenland. Deze kunnen rekenen op een menselijk en individueel antwoord, op maat van hun persoonlijk migratieparcours. Caritas International biedt infosessies aan in het Nederlands, Frans en Engels.