Home

Aanmeldcentrum 2 jaar!

03/12/2020
2 jaar geleden werd het Klein Kasteeltje omgevormd tot het enige toegangspunt voor verzoekers om internationale bescherming in België.

Begin december blaast het Aanmeldcentrum twee kaarsjes uit. Dit ambitieuze pilootproject ontstond in december 2018 op de site van het Klein Kasteeltje.

 

Een nieuw mandaat

Het Aanmeldcentrum werd het enige toegangspunt voor verzoekers om internationale bescherming op het Belgisch grondgebied. Het heeft een dubbele functie - de personen registreren die internationale bescherming aanvragen (Dienst Vreemdelingenzaken) en zorgen voor een eerste opvang (Fedasil).

 

Uitdagingen en successen

De voorbije twee jaar werd een hele weg afgelegd!

De omvorming van het centrum bracht uitdagingen met zich mee, zowel voor de bewoners die nog in het centrum verbleven, als voor de teams die van de ene op de andere dag hun takenpakket zagen veranderen. En de voorbije maanden werd het opvangnetwerk sterk op de proef gesteld door het plaatsgebrek en de recente gezondheidscrisis door Covid-19.

Toch zijn er ook heel wat positieve verhalen. Door verschillende diensten op de site van het Klein Kasteeltje samen te brengen, konden de teams polyvalent ingezet worden. We hebben ook veel nieuwe collega's welkom geheten en gingen van 153 medewerkers in 2018 naar 216 medewerkers in 2020. Deze jonge talenten zorgen ervoor dat er een nieuwe wind waait.

Naar de toekomst toe zijn er uitdagingen genoeg. We blijven de kwaliteit van de opvang en de doorverwijzing van de verzoekers om internationale bescherming verder verbeteren.

Dank aan iedereen!

Het aanmeldcentrum is in de eerste plaats een grootschalig samenwerkingsproject. Iedereen die hierbij betrokken is, zet zich elke dag in om zijn taak zo goed mogelijk te vervullen. Er werd een relatie van vertrouwen en respect gecreëerd. We danken alle personen die hebben meegewerkt aan dit project van harte.

Bedankt aan alle medewerkers van Fedasil voor hun energie en motivatie,

Bedankt aan de Dienst Vreemdelingenzaken met wie we een respectvolle samenwerking hebben,

Bedankt aan alle Brusselse overheden met wie we nauw hebben samengewerkt,

Bedankt aan allen die giften geschonken hebben: boeken, spelletjes, kledij en alles wat het verblijf van onze bewoners aangenamer maakt,

Bedankt aan de stagiaires en vrijwilligers die hebben deelgenomen aan het leven in het centrum,

Bedankt aan de buren voor hun begrip en aanvaarding,

Bedankt aan alle andere partners en vrienden die ons sinds het begin steunen!

 

Wil je ons contacteren of op de hoogte blijven?
Laat het ons weten. We staan steeds ter beschikking!