Home

“Ze zijn deel van onze familie”

Sandrine, Alexandre en hun twee kinderen krijgen regelmatig bezoek van Warda en Sara. Ze nemen deel aan het buddyprogramma van het opvangcentrum van Fedasil in Rixensart, dat gelanceerd werd in 2017 en een focus legt op buddy’s voor alleenstaande ouders.

“We wilden altijd al ons geluk op de een of andere manier met anderen delen, en kijken wat wij van onze kant konden doen. We wilden ook onze kinderen een zekere openheid bijbrengen, zodat ze ook andere personen en andere culturen leren kennen en leren om solidair te zijn. Daarom hebben we contact opgenomen met het opvangcentrum van Rixensart om af en toe eens ontmoetingen te organiseren tussen bewoners van het centrum en gezinnen uit Rixensart, bijvoorbeeld tijdens een kerstdiner of BBQ. Maar we wilden verder gaan en toen het centrum een buddyprogramma startte, hebben we niet getwijfeld!”

Ontdekking en uitwisseling

“Het contact met Warda en haar dochtertje Sara liep meteen goed. Warda vertrouwde ons en ze voelde zich snel op haar gemak. Ook het contact met onze twee jongens Loïc en Benjamin verliep meteen super. Sinds anderhalf jaar nodigen we haar regelmatig uit bij ons thuis. Voor haar is dit een kalme omgeving, even weg van het leven in het opvangcentrum. Ze zijn zo gelukkig als ze naar hier komen! Af en toe komen ze hier lunchen. We hebben ook al een paar ‘toeristische’ uitstappen gemaakt, een keer naar Brussel tijdens de kerstperiode. En als we een familiefeest organiseren bij ons thuis, zijn ze ook uitgenodigd: ze maken ondertussen deel uit van onze familie. Het is leuk om hen te tonen hoe we leven. Het zal hen later ook helpen om zich te integreren in ons land. Het is dan ook een echte uitwisseling. Van haar kant leert Warda ons haar rijke cultuur kennen, zoals de Somalische muziek.”

Een familieproject

“Met het buddyprogramma delen we een echt gezinsproject. Het brengt ons dichter bij elkaar, zowel binnen ons gezin als met de mensen die we opvangen. Het geeft ons een meer open blik op de wereld, op andere culturen, op diversiteit. We krijgen minstens evenveel terug als dat we investeren. Ik begrijp dat mensen aarzelen om zo een project aan te gaan, maar je moet de stap durven zetten. Daarna valt alles vanzelf op zijn plaats. Er zijn geen verplichtingen, het maakt gewoon deel uit van ons dagelijks leven.”