Home

Sint-Truiden

20.06.2024
Gisteren genoten bewoners van het opvangcentrum, buurtbewoners en vrijwilligers van een leuke dag in teken van...
20.06.2024
Gisteren genoten bewoners van het opvangcentrum, buurtbewoners en vrijwilligers van een leuke dag in teken van...

Nieuwsbrief

Wil u de elektronische nieuwsbrief van ons centrum ontvangen? Vul hieronder uw e-mailadres in.


Over het centrum

Het opvangcentrum in Sint-Truiden is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Het is een open opvangcentrum dat plaats kan bieden aan zo’n 450 verzoekers. Het centrum bevindt zich in de vroegere legerkazerne van Bevingen en dit sinds 1998.

Ongeveer 90 personeelsleden staan in voor de goede werking: maatschappelijk werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, animatoren …. Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), asielzoekers krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum verschillende activiteiten en opleidingen, zodat de bewoners hun tijd hier nuttig kunnen besteden.

Buurtinitiatieven

Het centrum organiseert op regelmatige basis activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Ook werken we samen met organisaties en verenigingen uit de buurt. Op die manier willen we het centrum optimaal integreren in de omgeving.  
Via nieuwsbrieven informeren we de buurt over activiteiten. Ook is er buurtwerker Marleen Moaerts die instaat voor de contacten met de buurt, het opvolgen van alle vragen of eventuele klachten.

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van het opvangcentrum. Voor kinderen en jongeren hebben we educatieve tools op maat. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Stuur ons een mail en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vrijwilligers & stagiairs

Het centrum kan rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Zij helpen bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten, ze geven taal- en computerlessen, organiseren huiswerkbegeleiding en bieden ondersteuning bij sportieve en culturele activiteiten. Ook interesse om af en toe een handje te helpen of om een stage te lopen? Contacteer ons per mail.

Giften

Hebt u nog kleding liggen, het centrum is altijd op zoek naar specifieke benodigdheden voor de bewoners. Neem eerst even contact met ons op, zodat we kunnen bekijken welke van deze spullen we kunnen gebruiken.

Contact

Opvangcentrum Sint-Truiden
Montenakenweg 145
3800  Sint-Truiden
T 011 69 75 00
info.sint-truiden@fedasil.be 
Facebook: Fedasil Sint-Truiden