Home

Poelkapelle

14.05.2024
Dit is het inspirerende verhaal van Barakat Ali Noori, beter bekend als Ali, die vanuit Afghanistan naar Langemark kwam en daar...
30.04.2024
De sneukeltocht komt eraan!

Nieuwsbrief

Wil u de elektronische nieuwsbrief van ons centrum ontvangen? Vul hieronder uw e-mailadres in.


Over het centrum

Het opvangcentrum in Poelkapelle is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Het is een open opvangcentrum dat plaats kan bieden aan 250 verzoekers. Het centrum bevindt zich in de vroegere kazerne Kapitein de Wouters en dit sinds 2010.

Ongeveer 50 personeelsleden staan in voor de goede werking: maatschappelijk werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, animatoren …. Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), verzoekers om internationale bescherming krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum verschillende activiteiten en opleidingen, zodat de bewoners hun tijd hier nuttig kunnen besteden.

Buurtinitiatieven

Het centrum organiseert op regelmatige basis activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Ook werken we samen met organisaties en verenigingen uit de buurt. Op die manier willen we het centrum optimaal integreren in de omgeving.  Via nieuwsbrieven informeren we de buurt over activiteiten. Buurtwerker Lien Van der Wulst staat in voor de contacten met de buurt, het opvolgen van alle vragen of eventuele klachten.

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van het opvangcentrum. Voor kinderen en jongeren hebben we educatieve tools op maat. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Stuur ons een mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Vrijwilligers & stagiairs

Het centrum kan rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Zij helpen bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten, ze geven taal- en computerlessen, organiseren huiswerkbegeleiding en bieden ondersteuning bij sportieve en culturele activiteiten. Ook interesse om af en toe een handje te helpen? Contacteer dan Lien of Emly. 
Wilt u graag een stage lopen in het opvangcentrum? Stuur uw aanvraag per mail door. 

Giften

Hebt u nog kleding, speelgoed of andere spullen liggen, het centrum is altijd op zoek naar materiaal voor de bewoners. Neem eerst even contact met ons op, zodat we kunnen bekijken welke van deze spullen we kunnen gebruiken.

Contact

Opvangcentrum Poelkapelle
Stadensteenweg 68
8920 Poelkapelle 
T 051 480 620 
info.poelkapelle@fedasil.be 
Facebook: Fedasil Poelkapelle