Home

Work work work!

13/10/2022
Wist je dat asielzoekers 4 maanden na hun asielaanvraag een werkvergunning kunnen krijgen? Zo zijn sommigen van hen al aan het werk terwijl ze nog in het opvangcentrum verblijven.

En of dat onze bewoners hier enthousiast over zijn! Werken biedt ontzettend veel voordelen. Naast het feit dat ze op die manier een centje kunnen bijverdienen, zijn de bewoners ook blij om nuttig bezig te kunnen zijn tijdens de onzekere periode van hun asielaanvraag. Het is bovendien een goede manier om de taal te leren en een netwerk op te bouwen in ons land.

Nuttige samenwerkingen

Om de zoektocht naar werk te vergemakkelijken, sloot Fedasil een tijd geleden samenwerkingen af met VDAB en Actiris. Recent werd ook een samenwerking opgezet met Construcity (de pool opleiding en werk voor de bouw in Brussel). Asielzoekers met ervaring in de bouwsector kunnen op deze manier in België aan de slag en meteen het tekort aan werkkrachten in deze sector helpen wegwerken. Ook met JES en VDAB Brussel organiseren we infosessies en begeleiding, op maat van de bewoners. We willen al deze organisaties oprecht bedanken voor de vruchtbare samenwerkingen.

Gemeenschapswerk

Maar ook binnen de muren van het opvangcentrum kunnen de bewoners een steentje bijdragen en een beetje zakgeld verdienen. Espérance bijvoorbeeld werkt regelmatig in het wassalon. “Ik vind het heel leuk om hier af en toe te werken. Zo kan ik me nuttig maken in het centrum.” Andere bewoners houden de speelhoek of de studieruimte open, poetsen de gemeenschappelijke ruimtes, doen klusjes of houden de straat proper. We zijn heel blij met alle enthousiaste werkkrachten die hun steentje bijdragen aan de dagelijkse werking van het centrum.