Home

Vrijwilligerswerk bij onze minderjarigen

29/09/2023
Twee van onze vrijwilligers, Michèle en Yuzu, vertellen over hun vrijwilligerswerk in ons centrum.

De kwaliteit van de begeleiding van niet-begeleide minderjarigen wordt niet alleen verzekerd door het personeel van het opvangcentrum. In ons opvangcentrum dragen vrijwilligers ook een steentje bij aan een zinvolle invulling van het dagelijkse leven van de jongeren en helpen ze de opvoeders bij hun werk.

Motivatie

Onze vrijwilligers hebben elk andere redenen om naar ons centrum te komen en hun tijd aan dit werk te schenken. Voor Yuzu was het de kans om les te geven in het vluchtelingenkamp Samos (Griekenland) die haar interesse voor jongeren op de vlucht heeft gewekt. Voor Michèle is het een zoektocht naar menselijk contact en zinvolle projecten. Beiden zetten zich in voor gelijke kansen voor jongeren.

Project in het middelpunt

Michèle en Yuzu helpen bij een reeks Franse en Nederlandse lessen voor de jongeren. Ze benaderen het lesgeven elk vanuit hun ervaring en talenten. Yuzu wil op een ludieke manier lesgeven en op die manier de waarden van ons land doorgeven zodat ze zich kunnen aanpassen en vreedzaam kunnen samenleven. Michèle van haar kant probeert de talenten van de jongeren naar boven te halen tijdens haar lessen. Zij is tevreden wanneer ze de vooruitgang van de jongeren ziet en ze er zelf ook trots op zijn.

Gedeelde momenten

In hun vrijwilligerswerk voelen ze een mix van vreugde en bewondering voor deze jongeren die vaak een moeilijk traject afleggen. De jongeren zijn steeds erg vriendelijk, respectvol en ontvankelijk, vinden ze. De jongeren zijn erg dankbaar. Het vrijwilligerswerk is daardoor een erg mooi moment van uitwisseling en ontmoeting.