Home

Lommel

28.11.2023
Aandacht voor veiligheid en zichtbaarheid in het verkeer.
22.11.2023
Exact twee jaar geleden kwamen de eerste bewoners toe in ons opvangcentrum.

Nieuwsbrief

Wil u de elektronische nieuwsbrief van ons centrum ontvangen? Vul hieronder uw e-mailadres in.


Over het centrum

Het opvangcentrum in Lommel is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Het vakantiepark ‘Parelstrand’ in Lommel werd reeds als opvangcentrum gebruikt in 2016 (gedurende 3 maanden) en van december 2018 tot augustus 2020. Net zoals toen wordt deze locatie sinds november 2021 opnieuw gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Tot december 2022 ging het om 520 personen. Eind januari 2023 kan dit opgetrokken worden tot 750 bewoners. Het Parelstrand is een ‘buffercentrum’. 'Bufferplaatsen' zijn reserveplaatsen die snel geactiveerd kunnen worden wanneer daar nood aan is. Daardoor kan Fedasil beschikken over een flexibel opvangnetwerk, aangepast aan de vraag. Het opvangcentrum in Lommel is, zoals alle centra van Fedasil, een open opvangcentra waar verzoekers om internationale bescherming onderdak, voeding, medische en sociale begeleiding kregen tijdens de behandeling van hun asielaanvraag. 

Buurtinitiatieven

Het centrum organiseert op regelmatige basis activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Ook werken we samen met organisaties en verenigingen uit de buurt. Op die manier willen we het centrum optimaal integreren in de omgeving. Via nieuwsbrieven informeren we de buurt over activiteiten. Onze coördinator externe contacten Yalina Truyers zorgt voor de contacten met de buurt, het opvolgen van alle vragen of eventuele klachten.

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van het opvangcentrum. Voor kinderen en jongeren hebben we educatieve tools op maat. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Stuur ons een mail.

Vrijwilligers 

Het centrum kan rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Zij helpen bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten, ze geven taal- en computerlessen, organiseren huiswerkbegeleiding en bieden ondersteuning bij sportieve en culturele activiteiten. Ook interesse om af en toe een handje te helpen? Contacteer ons dan via info.lommel@fedasil.be

Giften

Aangezien wij maar een beperkte ruimte hebben voor de opslag van kledij en andere materialen, vragen wij om steeds eerst een mailtje te sturen als u een gift zou willen doen. Bedankt!

Contact

Opvangcentrum Lommel
Luikersteenweg 313
3920 Lommel
info.lommel@fedasil.be
T: 0470 21 43 38
Facebook: Fedasil Lommel