Home

Kapellen

19.06.2024
Welkom op dinsdag 9 juli van 11u tot 15u in de speeltuin van het opvangcentrum! Dan organiseren we een feest met kinderanimatie...
15.05.2024
Op donderdag 13 juni zetten we onze deuren open voor alle hulpverleners uit Eerstelijnszone Noorderkempen. Zo kunnen zij...

Nieuwsbrief

Wil u de elektronische nieuwsbrief van ons centrum ontvangen? Vul hieronder uw e-mailadres in.


Over het centrum

Het opvangcentrum in Kapellen is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming in België die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Het is een open opvangcentrum dat plaats kan bieden aan zo’n 459 verzoekers. Het centrum bevindt zich in de vroegere Bauwin-kazerne en dit sinds 1997.

Ongeveer 65 personeelsleden staan in voor de goede werking: maatschappelijk werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, logistiek medewerkers, animatoren …. Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), verzoekers om internationale bescherming krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum intensieve opleidingen Nederlands en verschillende workshops in verband met maatschappelijke oriëntatie.

Buurtinitiatieven

Het centrum organiseert op regelmatige basis activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Ook werken we samen met organisaties en verenigingen uit de buurt. De kinderen en jongeren gaan naar scholen in de buurt. Regelmatig is er overleg met de gemeentelijke diensten. Op die manier willen we het centrum optimaal integreren in de omgeving.
Via nieuwsbrieven en www.facebook.com/FedasilKapellen informeren we de buurt over activiteiten. Ook is er onze buurtwerker Katija Domic die zorgt voor de contacten met de buurt, het opvolgen van alle vragen of eventuele klachten.

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Regelmatig komen er scholen en verenigingen uit de buurt op bezoek. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van het opvangcentrum. Voor kinderen en jongeren hebben we educatieve tools op maat. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Stuur ons gerust een mail. 

Vrijwilligers & stagiairs

Het centrum kan rekenen op de hulp van vele vrijwilligers. Zij helpen bij de begeleiding van sportieve en culturele activiteiten, huiswerkbegeleiding, het naaiatelier, het fietsatelier,  de vrouwenclub, creatieve ateliers, enz. Daarnaast werken we ook met rolmodellen (meestal ex-asielzoekers) die een belangrijke rol spelen in het integratieproces van de bewoners. Tenslotte zijn we altijd op zoek naar buddy’s, peters en meters voor de asielzoekers die in het opvangcentrum verblijven. Als buddy trek je er af en toe eens op uit met een volwassen bewoner van het centrum, zodat hij of zij via een leuke uitstap of activiteit meer vertrouwd geraakt met het leven in België en de Nederlandse taal kan oefenen. Als peter of meter spreek je op geregelde tijdstippen af met een niet-begeleide minderjarige voor een sportieve, culturele of gezinsactiviteit zodat de jongere kan genieten van wat ontspanning buiten het opvangcentrum en tegelijkertijd zijn Nederlands kan verbeteren. Ook interesse om af en toe een handje te helpen? Contacteer ons dan. Of wilt u graag een stage lopen in het opvangcentrum? Stuur uw aanvraag per mail door.

Giften

Hebt u nog kleding, naaimachines of fietsen? Het centrum kan dit gebruiken als het nog in goede staat is. Neem wel eerst contact met ons op vooraleer u tweedehands spullen brengt. Spulletjes die we zelf niet kunnen gebruiken in het opvangcentrum, schenken we aan andere sociale organisaties. Ze komen dus zeker goed terecht.  

Contact

Opvangcentrum Kapellen
Kazerneweg 35
2950 Kapellen
T 03 660 19 00
info.kapellen@fedasil.be