Accueil

Een collega in Samos

06/06/2019
Onze collega Lise Van Den Heuvel ging begin dit jaar voor drie maanden op internationale missie naar het Griekse eiland Samos.

EASO is een Europese organisatie die de grenslanden van Europa bijstaat in de opvang van vluchtelingen. Op dit moment is de organisatie voornamelijk actief in Italië, Cyprus en Griekenland.  Een deel van de steun vertaalt zich in het uitsturen van experts naar de betrokken landen.  Lise ging als expert naar het eiland Samos om daar in een hotspot te werken.  Ook collega Lauri, Stella en Joris werden al, of worden nog uitgestuurd op missie in het buitenland.

Hotspot

Een hotspot is een transitcentrum op een Europees eiland waar veel bootvluchtelingen toekomen. In deze hotspots behandelen de nationale overheid, samen met Europese organisaties de asielaanvragen, voor personen op de vlucht kunnen doorreizen naar andere Europese lidstaten. Theoretisch blijven vluchtelingen hier slechts een korte periode maar in de praktijk blijkt dat het merendeel van de mensen voor langere periode vast komen te zitten.                                                                         

Officieel heeft de hotspot in Samos een capaciteit van 650 personen.  De periode dat Lise er was verbleven er echter zo’n 4 à 5000 bewoners in het kamp, en dit in vaak erbarmelijke omstandigheden.  De meeste bewoners wonen in een bos met een plastiek zeil boven hun hoofd. Sanitair, elektriciteit en medische diensten zijn onvoldoende voor deze hoeveelheid mensen te voorzien.

Project met jongeren

Een van Lises belangrijkste taken was het in kaart brengen van het aantal niet-begeleide minderjarigen in het kamp en de problemen waarmee ze te maken kregen. Samen met een team zochten ze de jongeren op, en organiseerden ze aangepaste activiteiten en lessen en gaven ze extra ondersteuning aan de jongeren.   

Ondertussen is Lise terug in België. Onze collega Stella vertrekt in juni naar Samos.  We wensen haar veel succes.