Accueil

Een jaar Fedasil Dilbeek

16/03/2023
Het is ongeveer een jaar geleden dat de eerste niet begeleide minderjarige vluchtelingen toekwamen in het centrum aan de Kattebroekstraat.

Op 21 april 2022 is het zover. De eerste bewoners stappen wat onwennig door het poortje, waar ze opgewacht worden door een tiental begeleiders. Ondertussen zijn we bijna een jaar verder en wonen er 53 jongens in ons centrum. Ze gaan allemaal naar school en hebben hun plek gevonden in het centrum, in Dilbeek en in België.

Een doorsnee dag

Tijdens de week staan de jongens vroeg op: ze gaan naar school in Sint-Pieters-Woluwe, Brussel centrum en Anderlecht.  Tegen vier uur komen de eerste jongens thuis en beginnen aan hun huiswerk, spelen wat tafelvoetbal, eten een vieruurtje en vertrekken dan naar hun hobby. Op woensdagnamiddag is er huiswerkbegeleiding met onze vrijwilligers.

Vakantie en Nederlands leren

Tijdens de vakanties proberen we zo veel mogelijk jongens op kamp te laten gaan. Dankzij organisaties als Tumult vzw, Bizon vzw, het Rode Kruis, vzw Crefi en vzw Nature kunnen heel wat jongens op kamp. Daarnaast organiseren we daguitstappen. Tijdens de vakanties moeten we natuurlijk hun Nederlands blijven onderhouden. Twee keer per week is er Nederlandse les.

Vrijwilligers

Een centrum als het onze kan niet zonder zijn vrijwilligers. We hebben onze kapper en de vrijwilligers die de huiswerkbegeleiding ondersteunen. Onze vestiaire blijft overzichtelijk en de jongens krijgen schaakles en computerles. Allemaal dankzij onze vrijwilligers.