Accueil

"Aan Tafel!"

18/10/2022
‘Aan tafel!’ is veel meer dan een kookboek! Het bundelt persoonlijke verhalen en lievelingsgerechten van de bewoners van het opvangcentrum, aldus Gitt van vzw de Verhalenweverij.

Sinds 2017 mag het opvangcentrum op regelmatige basis vrijwilligers van de Verhalenweverij verwelkomen. Aan de hand van Kamishibai-verhalen bevorderen ze de leesvaardigheid van de kinderen. Maar doorheen de jaren kregen ze ook vaak de persoonlijke verhalen van bewoners te horen. Zo groeide het idee om deze verhalen naar buiten te brengen aan de hand van een fototentoonstelling over hun lievelingsgerechten. Uiteindelijk besloten ze om alles te bundelen in een mooi kookboek.

Samen koken verbindt

“Door samen te koken en te praten, leerden we de bewoners op een andere manier kennen. Koken verbindt en verkleint de kloof met de andere”, laat Gitt weten. Tijdens de kooknamiddagen leerden we niet alleen tal van nieuwe ingrediënten en bereidingswijzen kennen maar ook verhalen over de bewoners hun vlucht, achtergebleven familieleden, onzekerheid over de toekomst, vrienden op school of het verblijf in het opvangcentrum.”

Buurtbox

“Bij het maken van dit boek speelde dat verbindend element een belangrijke rol”, benadrukt Gitt. “Zo zal je zien dat er in ons kookboek geen standaardvermelding staat ‘voor 4 personen’. Tijdens de kooksessies in het centrum merkten we al vrij snel dat er nooit over porties werd gesproken. Er werd gekookt uit de losse pols en in royale hoeveelheden. Achteraf was dan ook iedereen welkom om te komen proeven: familie, vrienden, personeel… .  Vandaar is het idee van de buurtbox ontstaan. Bereid een gerecht, al dan niet uit het kookboek, download het buurtboxkaartje via onze site en deel het gerecht met een buur. Meer informatie kan je vinden op onze website: www.aantafelproject.be.

Nog even geduld

Vanaf 1 december kan je via bovenvermelde website het boek bestellen. Een laagdrempelige manier om de bewoners van het centrum, hun cultuur en gerechten beter te leren kennen. Van 2 december 2022 tot en met 13 januari 2023 kan je in de bib van Ranst de fototentoonstelling ‘Aan tafel!’ bewonderen.

* Foto van Griet Van Wesenmael