Accueil

internationale dag tegen homofobie en transfobie

17/05/2022
Het verhaal van Maysam

Maysam is geboren in Syrië en kwam in 2015 aan in België. Hij vroeg internationale bescherming omdat hij als homoseksueel zich niet meer veilig voelde in zijn geboorteland. In Syrië is homoseksualiteit verboden. Je riskeert een jarenlange gevangenisstraf zonder een voorafgaand proces. Eerst wist enkel zijn moeder waarom hij was gevlucht. Sinds enkele jaren weten zijn vader en zijn broer en zus waarom hij moest vluchten uit Syrië. Wanneer hij telefonisch contact heeft met zijn familie, wordt er niet gesproken over zijn seksuele geaardheid. Het blijft moeilijk voor de familie om hem te aanvaarden zoals hij is, namelijk als homo. Zijn seksuele geaardheid bemoeilijkt het leven van zijn familie in Syrië. Als mensen buiten de familie weten dat Maysam homo is, is het mogelijk dat zijn zus niet ten huwelijk wordt gevraagd. 
Zijn toekomst ligt in België. Hij heeft een vaste job bij de federale overheid, hij spreekt vloeiend Nederlands, hij engageert zich in de holebibeweging. 
Hij is gelukkig ...
"Ik ben gelukkig omdat ik mezelf kan zijn en dat ik anderen kan helpen. Het is heel bevrijdend dat ik kan zijn wie ik ben, dat ik mag zeggen wat ik denk."