Accueil

Samenwerking met de Warande

15/03/2022
Elke tweede woensdagmiddag van de maand verzamelen enkele kinderen van het opvangcentrum en andere kinderen uit de omgeving in de Warande Turnhout voor een middagpicknick en een creatieve workshop.

Op deze manier wil de Warande kinderen uit bestaansonzekere milieus de kans geven tot cultuurparticipatie. Het doel van de workshop is om verschillende werelden met elkaar in contact te laten komen. Het is een beleving rond verbondenheid, openheid en creativiteit. Kunst maken, samen of alleen, begint met een veilige plek creëren. Elke samenkomst start met een picknick en babbel-update.

Dit project is mogelijk dankzij de solidaire bijdrage die Warande-bezoekers kunnen doen bij hun ticketaankoop. Wanneer bezoekers van de Warande een ticket aankopen, kunnen ze daar een sociale bijdrage bovenop doen. Dat geld dient voor culturele projecten met mensen die anders afgesloten blijven van cultuur. Deze actie is een samenwerking tussen vzw T’ANtWOORD, het OCMW, de dienst Gelijke Kansen van de Stad Turnhout en de Warande.

In februari namen 8 kinderen van het opvangcentrum deel aan de workshop. Ze zochten eerst titels in kranten en magazines. Hiermee bezochten ze een tentoonstelling in het cultuurhuis, om die krantenkoppen te leggen bij een schilderij dat ze met die krantenkop associëren. Nadat ze verteld hadden wat ze in het schilderij zagen en waarom ze hun krantenkop bij dat kunstwerk hadden gelegd, mochten ze de kunstenaar in zichzelf naar boven laten komen. 

De samenwerking met de Warande gaat al een tijdje terug. Zo mochten al regelmatig enkele bewoners gratis deelnemen aan familievoorstellingen en -activiteiten.