Terugblik 2024: bewoners aan het werk

30/04/2025
asielzoeker aan het werken

Op de dag van de Arbeid blikken we terug op de activeringscijfers van 2024: 41% van onze bewoners die mocht werken, heeft gewerkt.

Dankzij een kruising met de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, krijgen we voor het eerst een helder beeld van de bewoners die actief zijn op de Belgische arbeidsmarkt: wie werkt, hoeveel wordt er gewerkt en waar. Hieronder enkele opvallende trends.

Wie werkte?

In 2024 waren net geen 25 000 bewoners actief op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat iets meer dan vier op de tien bewoners op beroepsactieve leeftijd vorig jaar gewerkt heeft. We zien duidelijke verschillen tussen groepen.

Zo werkten vrouwen tweemaal minder dan mannen, de werkgelegenheidsgraad ligt op 24% bij vrouwen tegenover 47% bij mannen. Vrouwen werken kennelijk minder,  ook als ze geen kinderen hebben. Waarom dat zo is, blijft voorlopig onduidelijk.

Leeftijd speelt ook een rol: hoe jonger, hoe meer bewoners werken. Bewoners tussen 18 en 31 jaar oud waren dubbel zo vaak aan het werk dan 51- tot 67-jarigen. Ook vermeldenswaard: net geen 2% van de 67-plussers deed vorig jaar betaald werk.

Ook de gezinssituatie heeft impact. Ouders met kinderen werken beduidend minder dan bewoners zonder kinderen. Een verklaring zou mogelijk liggen bij het gebrek aan kinderopvang.

Als we naar de werkgelegenheidsgraad per nationaliteit kijken, herkennen we acht Afrikaanse landen in de top tien, van Burkina Faso, tot Burundi over Oeganda. Kennis van het Frans en/ of Engels lijkt een troef.

Toegang tot de arbeidsmarkt

Asielzoekers krijgen vier maanden na hun verzoek toegang tot de arbeidsmarkt in België. Werkende asielzoekers behouden het recht op opvang en materiële hulp, maar dragen bij aan de opvang die ze krijgen van Fedasil.

Meer weten: Tewerkstelling van asielzoekers | Fedasil