Home

Heropstart asielaanvragen

03/04/2020
Fedasil aanmeldcentrum
De Dienst Vreemdelingenzaken herneemt de registratie van asielaanvragen in ons aanmeldcentrum in Brussel, via een systeem op afspraak.

In overleg met de minister van Asiel en Migratie Maggie De Block, heeft de Dienst Vreemdelingenzaken beslist om de registraties van nieuwe asielaanvragen te hervatten. 

Op 17 maart werden de registraties stopgezet omwille van de gezondheidscontext. Fedasil sloot daarom tijdelijk het aanmeldcentrum (het Klein Kasteeltje in Brussel) waar de Dienst Vreemdelingenzaken nieuwe asielaanvragen registreert.

Op afspraak

De procedure is nu aangepast: de registratie van een asielaanvraag gebeurt enkel op afspraak, met behulp van een online formulier. Door dit systeem kunnen wachtrijen voor en binnen het aanmeldcentrum vermeden worden en kunnen de regels voor het behouden van afstand gerespecteerd worden. Asielzoekers kunnen zich dus niet meer zelf aanmelden aan het aanmeldcentrum.

Hoe een asielaanvraag registeren? De nieuwe procedure van de Dienst Vreemdelingenzaken staat uitgelegd op hun website.

Opvang

De eerste afspraken zijn voorzien in het begin van de week van 6 april. Personen die hun asielaanvraag registreerden en die recht op opvang hebben, zullen dezelfde dag nog een opvangplaats krijgen van Fedasil.

Deze opvang gebeurt de eerste dagen in het aanmeldcentrum (Klein Kasteeltje) zodat Fedasil een sociale en medische screening kan uitvoeren. Vervolgens vertrekken de asielzoekers naar een opvangcentrum waar ze gedurende de behandeling van het dossier kunnen blijven.

Niet-begeleide minderjarigen (NBMV) worden naar een geschikt centrum van eerste opvang (OOC) gestuurd.

De nieuwe procedures worden geëvalueerd in functie van de evolutie van de verspreiding van Covid-19 in ons land. Fedasil gaat ondertussen ook door met het verhogen van de opvangcapaciteit, door de opening van een aantal nieuwe centra voor te bereiden (Herbeumont, Sijsele, Marcinelle…).