Home

Wereldvluchtelingendag 2021: sport voor iedereen!

22/06/2021
Op 20 juni staan we, zoals ieder jaar, stil bij de miljoenen mensen op de vlucht. Dit jaar staat het thema inclusie in de spotlights. De leuze van dit jaar was dan ook: 'Together we heal, Together we learn, Together we shine'. Onder andere sport, en hoe het kan bijdragen tot een inclusievere samenleving, is een belangrijk thema dit jaar. Sport heeft namelijk het vermogen om je te doen groeien als persoon en speelt bovendien ook op sociaal vlak een belangrijke rol. We vroegen enkele bewoners daarom wat sport betekent voor hen en hoe het hen gevormd heeft al persoon. Hieronder een kort verslag.

We interviewden ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag enkele bewoners. Onder hen Naim. Naim studeerde sportwetenschappen en heeft al meer dan 20 ervaring als bokser en bokstrainer. Hij organiseert sinds kort ook boks trainingen in het centrum voor de bewoners. Hieronder in zijn eigen woorden waarom sport zo belangrijk is.

“Sport is belangrijk voor zoveel dingen! Een gezond lichaam in een gezonde geest, maar ook andersom, een gezonde geest in een gezond lichaam! Sporten helpt om je stress niveau te verminderen en nervositeit onder controle te brengen.

Sport is meer dan gewoon een bezigheid in je vrije tijd. Ook op sociaal vlak is het heel belangrijk! Door aan sport te doen kom je met andere mensen in contact. Zo biedt het kansen om in contact te komen met mensen die je normaal gezien nooit zou ontmoeten. Zo kan je ineens aan het joggen zijn met een minister of belangrijke zakenman. Op die manier kan het je blik op de wereld verruimen en helpt het om je sociale vaardigheden te verbeteren.

Sport doe je best van jongs af aan. Het helpt je namelijk om je zelfvertrouwen een boost te geven en je discipline en zelfbeheersing aan te leren. Op latere leeftijd helpt dit om de juiste keuzes te maken. Sport is er voor iedereen! Je hebt bovendien heel weinig nodig! Een dagelijkse wandeling kan al een wereld van verschil maken.”

We vroegen dezelfde vragen aan verschillende sportieve bewoners. Het resultaat zijn een aantal affiches met getuigenissen doorheen ons centrum. We hopen op deze manier bewoners warm te maken voor het beoefenen van een sport. Vooral omdat de voordelen van sport des te belangrijk zijn voor onze bewoners, die vaak te kampen hebben met stress, onzekerheiden en frustraties.

Hiernaast ontvingen we van onze partners, vrijwilligers, sympathisanten, … heel wat postkaartjes met een mooie boodschap op voor onze bewoners, ter ere van Wereldvluchtelingendag. De muur waar ze op hangen geraakt steeds voller en voller! Bedankt iedereen voor de mooie boodschappen!