Home

Wereldvluchtelingendag 2021

18/06/2021
Wereldvluchtelingendag is een dag waarop we extra stilstaan bij de miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn.

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, een dag die door de Verenigde Naties in het leven werd geroepen om extra aandacht te vragen voor het lot van meer dan 80 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Een dag waarop ook Fedasil aandacht vraagt voor het lot van al die mensen die gedwongen werden om hun land, hun familie en vrienden, hun thuis achter te laten.

Wereldvluchtelingendag vormt een gelegenheid om begrip en aandacht te vragen voor mensen op de vlucht. In tijden waarin de polemiek rond migratie en vluchtelingen vaak hoog oploopt, wil Fedasil graag een positief signaal geven. Dit aan de hand van twee events.

19 juni – Vriendschappelijk voetbal in Leuven

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag organiseren voetbalclub OH Leuven, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Fedasil, Rode Kruis en Croix-Rouge op zaterdag 19 juni ‘Iedereen op het veld’, een intercultureel voetbaltornooi, dat inclusie via voetbal wil bevorderen. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Stad Leuven dat dit jaar werd verkozen tot Europese Sport Stad 2021.

Acht gemengde ploegen, samengesteld uit spelers vanuit clubs samen met bewoners van de opvangcentra, nemen deel aan dit vriendschappelijke toernooi. Het evenement biedt ook een voetbalinitiatie voor meisjes en vrouwen met een vluchtverhaal. Zij krijgen, onder leiding van de OHL Ladies, een dag vol animatie en wedstrijdjes voorgeschoteld.

20 juni - Hoopvolle berichten voor asielzoekers

In de aanloop naar 20 juni verspreidde Fedasil overal rondom de Belgische opvangcentra postkaarten waarop buren, vrijwilligers, sympathisanten … een boodschap kunnen overbrengen aan de bewoners van onze opvangcentra. Aan de hand van teksten, woorden, gedichten brachten al honderden personen een positieve, hoopvolle boodschap over aan de asielzoekers in het hele opvangnetwerk. Een mooi signaal dat erg geapprecieerd wordt!

Graag zelf ook nog een kaart sturen? U vindt een pdf-versie in bijlage. Print de kaart, schrijf er iets op en stuur ze per post terug naar een van onze opvangcentra www.fedasil.be/nl/opvangcentra) of steek het gewoon zelf even in de bus als u in de buurt komt.