Home

Voor een verdraagzame wereld!

17/05/2021
17 mei is de internationale dag tegen de homofobie en transfobie. Hierbij staan we natuurlijk ook bij ons in het centrum stil. Voor te veel mensen blijft hun geaardheid namelijk een reden om hun land te moeten verlaten. Ook bij ons in België is er echter nog heel wat werk aan de winkel! Om de stem van de LGBTQI+ gemeenschap bij ons in het centrum luider te laten klinken, vroegen we een van onze bewoners om een eens neer te schrijven hoe hij zich voelt op deze speciale dag. Hieronder het verslag van Axil: wat als menselijkheid wint?

Wat als menselijkheid wint?

Het is niet ongebruikelijk om mensen te horen zeggen dat 'liefde wint' als ze het hebben over de strijd tegen homofobie, om te zeggen dat iedereen kan kiezen wie ze lief heeft, dat iedereen gerespecteerd moet worden omdat ze zijn wie ze zijn. Het gaat echter niet om liefde, het gaat erom als mens behandeld te worden, gerespecteerd te worden, dezelfde rechten te hebben als iedereen, om te leven, om dezelfde kansen te krijgen. We vechten voor liefde, we vechten voor het recht om te houden van wie we willen.

Onze strijd is echter groter dan dat, onze strijd is er een voor een eerlijke wereld voor iedereen. Lesbische mensen worden nog steeds gebruikt als een fetisj voor heteromannen. Biseksuele / panseksuele mensen worden nog steeds vergeten omdat ze niet genoeg LGBTQIA + zijn. Het geslacht van transgenders wordt nog steeds besproken door mensen die er niet eens een mening over zouden moeten hebben ...

Ons gevecht is veel moeilijker dan "liefde wint". Onze strijd is om te bestaan, om gewoon te zijn wie we zijn. En raad eens? We zijn gewoon mensen. Gewoon mensen die proberen hun leven te leiden, hun geluk proberen te vinden. We huilen, we houden van, we kunnen verdrietig of gelukkig zijn, we bloeden, we werken, we dromen, we maken plannen, we denken aan de toekomst, we hebben moeilijke tijden, we hebben familie, we hebben vrienden, we hebben angsten, ... We bestaan, we zijn queer, we zijn hier!

Vandaag wil ik niet dat liefde wint, vandaag wil ik dat de mensheid wint. Vandaag wil ik behandeld worden als een mens, een queer mens, een LGBTQIA + mens.