Home

Onze deur staat altijd open

18/01/2019
Britt en Eliah
Maak kennis met zussen en buddy's Britt (24) en Eliah (26) Peeters.

Deze maand maken we in Feeling kennis met zussen Britt (24) en Eliah (26) Peeters. Zij namen de Afghaanse asielzoekers Khalil en Jawad* onder hun vleugels
 

Eliah: “Nadat ik zelf ooit met AFS op uitwisseling ging, bleef ik actief als vrijwilliger in België. Toen in 2015 de vluchtelingencrisis ontstond, hoorden we bij AFS dat het asielcentrum van Kapellen op zoek was naar buddy’s voor asielzoekers. Ik gaf me op en overtuigde mijn zus om hetzelfde te doen. Mijn buddy Khalil, die toen 21 jaar was, zat al twee jaar in het centrum, zo goed als afgesloten van onze maatschappij. Omdat hij meerderjarig was, moest hij zijn plan trekken, maar hij kende hier niemand.”

Britt: “Als buddy help je een jonge nieuwkomer om onze cultuur en gewoontes te leren kennen. Je hoeft niets spectaculairs te doen, gewoon de dingen die je ook met je vrienden zou doen: iets gaan drinken, een spelletje spelen, of samen koken.”

Eliah: “Ja, zo heb ik Khalil steak met frieten leren maken.”

Britt: “En ik heb Jawad zijn eerste verjaardagsfeestje georganiseerd. Hij vertelde mij dat hij nog nooit in zijn leven zijn verjaardag had gevierd. Dus ben ik een taart en ballonnen gaan halen en heb ik vrienden uitgenodigd. Je had moeten zien hoe blij hij was!”

Eliah: “De voorbije jaren hebben de jongens ook mee Kerstmis gevierd met onze familie.”

Britt: “Ze hebben hier geen familie, dus op zulke momenten neem je die rol een beetje op.”

Eliah: “Intussen heeft Khalil een verblijfsvergunning en volgt hij een opleiding tot lasser. Hij voelt zich rustig en kan zelfstandig voor zichzelf zorgen. Dat is heel fijn om te zien.”

Britt: “Als buddy maak je voor iemand het verschil zonder iets bijzonders te hoeven doen. Dat is een heel fijn gevoel. En het heeft ook mijn eigen wereld ontzettend verrijkt.”

 

* Omwille van privacyredenen staan Khalil en Jawad niet op de foto.