Home

De Verhalenweverij

27/09/2019
Op onze opendeurdag nodigden we De Verhalenweverij uit. Zij brengen beeldend verteltheater voor kinderen uit kansengroepen.

Wat is het doel van De Verhalenweverij?

De bedoeling is om het leesplezier te bevorderen, in het bijzonder bij kinderen uit kansengroepen. We doen dit op een inclusieve manier door ook andere kinderen te betrekken. We hebben aandacht voor de beeldvorming in de verhalen die we vertellen. Doorgaans zijn veel verhalen die we horen wit gekleurd, dat weerspiegelt niet de realiteit in onze maatschappij. Daarom brengen wij verhalen met meer aandacht voor kleur, gender of handicap.

Jullie maken gebruik van de Japanse vertelmethode Kamishibai. Wat houdt dat in?

Een Kamishibai is een klein verteltheater waarin grote afbeeldingen gebruikt worden. Het is een manier van vertellen die kinderen erg aanspreekt, ze kunnen luisteren en kijken tegelijkertijd. Het heeft iets magisch. De deurtjes gaan open en het verhaal verschijnt. Ook willen we de kinderen aanzetten om zelf het verhaal te vertellen. En we zien dat het werkt: soms zijn zij het die vertellen en worden wij het publiek.

Kinderen hier hebben elk hun eigen achtergrond en moedertaal. Hoe werkt dat voor jullie?

Dat is een beetje aftoetsen. Wat is de kennis van het Nederlands? We stellen ons erg flexibel op. Is de kennis al goed, dan kunnen we wat complexere verhalen vertellen. Anders moeten we de kernwoorden verduidelijken of een verhaal twee keer vertellen. Soms laten we een verhaal in een andere taal vertellen door een ouder of een kind. We merken dat dit heel veel enthousiasme teweegbrengt.

De Verhalenweverij komt nog eens terug op zondag 17 november om 14u om verhalen te vertellen aan de kinderen uit het centrum en de buurt. Iedereen welkom!

De vertelsessie richt zich ook naar kinderen en ouders uit de buurt. Graag hebben we een seintje als u komt via info.zaventem@fedasil.be.

Dit artikel verscheen in de lokale nieuwsbrief van Fedasil Zaventem. Hieronder kan u de volledige nieuwsbrief downloaden.