Home

Dag van de vrijwilliger

02/12/2021
Op 5 december zetten we onze vrijwilligers graag extra in de bloemetjes. Zo ook Leo die fietsen herstelt voor onze bewoners.

"Ik ben Leo, ik ben 72 jaar oud en ik ben sinds september 2015 actief als vrijwilliger in het opvangcentrum van Broechem.

Vlak naast het opvangcentrum heb ik mijn eigen fietsatelier. Hier herstel ik fietsen en verkoop ze aan de bewoners van het centrum en mensen van het OCMW. Sinds kort help ik ook een vriendin met een project in Roemenië die de fietsen die ik herstel, opstuurt naar daar. In de tijd dat ik hier werk heb ik al zo’n 900 fietsen verkocht en zeker een 1000-tal herstellingen uitgevoerd.

Hiervoor werkte ik al 25 jaar als vrijwilliger bij Werelddelen in de Sociale Winkel De Loods tegenover het opvangcentrum. Ik merkte op dat er een grote nood was aan deftige fietsen en deftig materiaal. De fiets is hier immers een belangrijk vervoersmiddel. Zo kwam ik op het idee om mijn eigen atelier op te starten zodat iedere asielzoeker zich kan voorzien van een goede fiets tegen een klein prijsje. Voor herstellingen vraag ik tussen de 2 en 20 euro en voor fietsen gemiddeld 15-25 euro. Het geld dat ik ontvang gebruik ik allemaal voor werkmateriaal en onderdelen. Als ik op het einde van het jaar dan nog geld over heb, schenk ik dat aan een goed doel!

Ik doe dit werk samen met 2 vrienden. Zij werken van thuis uit en zijn bezig met meer ingewikkelde zaken van de fiets. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de ‘BBL’, een leuke naam die we onderling verzonnen voor bellen/banden/lichten.

Iedere week ben ik zeker 2 keer aanwezig en kunnen de bewoners van het centrum bij mij terecht. Ik doe dat altijd met veel plezier en ben blij dat ik hen iets te bieden heb. Momenteel heb ik meer vraag dan aanbod, maar dat wil dus wel zeggen dat ik noodzakelijk en nuttig werk lever. Voor mij is dat een kleine moeite en de bewoners hebben daar heel veel aan. Het maakt mij dan ook gelukkig dat ik bewoners zo kan helpen en ik haal daar veel voldoening uit.

Vrijwilligerswerk doe je omdat mensen helpen een goed gevoel geeft. Wanneer je dat doet in een opvangcentrum geeft dit een extra uitdaging. Je leert hierbij zowat de hele wereld kennen zonder franjes. Daarom zou ik het iedereen aanraden!”

Bedankt aan Leo en onze vele andere vrijwilligers voor hun onmisbare steun! Ook interesse om vrijwilligerswerk te doen? Contacteer ons voor meer info!