Home

Dag van de vrijwilliger

02/12/2021
Op 5 december is het dag van de vrijwilliger. Dan zetten we onze vrijwilligers graag extra in de bloemetjes. Zo ook Inge die de minderjarigen begeleidt bij hun huiswerk.

Inge (55 jaar) is sinds november 2015 actief als vrijwilliger in het opvangcentrum Kapellen. Ze helpt er de niet-begeleide minderjarigen met hun huiswerk. Inge woont in de buurt van het opvangcentrum en las jaren geleden een oproep in de nieuwsbrief die ze in haar brievenbus ontving.

"Mijn kinderen waren al wat ouder en hadden minder zorgen nodig, dus er kwam tijd vrij voor een nieuw engagement.  Als leerkracht lag dit werk helemaal in de lijn van mijn ervaring.”

"Jongeren zien opgaan in het leren van nieuwe dingen, zien dat ze gemotiveerd geraken, daardoor ineens inzicht krijgen en uiteindelijk plezier beleven aan die nieuwe kennis of vaardigheden. Dat vind ik heel leuk. De mooiste momenten beleven we als er veel gelachen wordt en de sfeer ontspannen is. Samen iets leuk doen en samen genieten is altijd plezant!”

“De grootste uitdaging is om niet te snel te oordelen en de jongeren te respecteren in hun groeipad, waar ze uiteraard ook foute inschattingen maken, net zoals alle kinderen.”

“Ik kan vrijwilligerswerk aan iedereen aanraden, omdat het zinvol is, omdat je leert om geduld te hebben en vooral omdat het aanzet om na te denken over je eigen denkbeelden, vanzelfsprekendheden en keuzes.”

Inge startte vanuit een welomlijnd engagement: "Eén keer in de week huiswerkbegeleiding is een beetje uit de hand gelopen", glimlacht ze. Samen met Tessy, een andere huiswerkbegeleidster, richtte ze recent Huize Hestia op: “Een warme thuis voor studerende meisjes". Huize Hestia biedt huisvesting en begeleiding op maat aan alleenstaande, erkende vluchtelingen-vrouwen tussen 18 en 25 jaar. Tot maximaal 4 vrouwen kunnen hier cohousen gedurende hun studies. Meer info: www.huizehestia.be

Bedankt aan Inge en onze vele andere vrijwilligers voor hun onmisbare steun! Ook interesse om vrijwilligerswerk te doen? Contacteer ons voor meer info!