Home

Werk voor bewoners

01/03/2022
Het wordt nog al te vaak vergeten maar bewoners van een opvangcentrum hebben het recht om te werken zoals u en ik. Werk is vaak een van de eerste vragen die nieuwe bewoners stellen. Alles is beter dan 24 op 7 in het centrum te wachten op een beslissing. We vroegen enkele bewoners waarom ze zo gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan.

Dat bewoners van een opvangcentrum mogen werken lijkt nog al te vaak vergeten. Dit terwijl werk een onmiskenbaar voordeel is voor onze bewoners, en daarbij denken we niet enkel aan een maandelijks loon. Bewoners die aan het werk zijn hebben een nuttige dagbesteding, leren mensen kennen, oefenen de taal, ... kortom, niets dan voordelen met het oog op hun toekomst en integratie in dit land. We willen in 2022 dan ook nog meer inzetten op het activeren van onze bewoners door o.a. samenwerkingen met interimkantoren, bedrijven en organisaties in de buurt om zo de toeleiding naar werk te vergemakkelijken.

Een aanzienlijk deel van onze bewoners is reeds aan het werk in deze regio of ver daarbuiten, in tal van sectoren. Onder onze 220 bewoners vind je bovendien heel wat verschillende profielen; van leerkrachten, ingenieurs, dokters en tandartsen tot bouwvakkers, landbouwers, … We vroegen enkele van onze bewoners waarom werken zo belangrijk is en wat het voor hen betekent.

Voor Coumba (50j) helpt werken om het leven in een opvangcentrum te verzachten. Ze is aan de slag als huishoudhulp in de regio. Bovendien zijn haar kinderen nog in Senegal. “Ik werk voor mijn kinderen. Elke maand stuur ik een beetje geld op. Het geeft me troost om te weten dat ik hen kan helpen. Soms wil je echter ook eens iets lekker koken voor jezelf of eens nieuwe kledij kopen. Zonder werk zou dit niet mogelijk zijn.”

Hamza (23j) vervolgt. "Ik wil me integreren in België en aan mijn toekomst bouwen. Ik wil bezig zijn en zo hopelijk mijn steentje bijdragen aan dit land."

A.(29j) beaamt dit en vervolgt door de nadruk te leggen op de uitbouw van een sociaal netwerk en de rol die werk daarin speelt. “Het is ook belangrijk omdat de asielprocedure lang duurt en het in die tijd voelt alsof je leven op pauze staat. Werk hebben is een reden om 's morgens wakker te worden, het is iets om naar uit te kijken, het helpt om het gezond verstand te bewaren in deze moeilijke tijden.”

We zetten niet enkel in op werk. Bewoners zijn ook vaak geïnteresseerd in vrijwilligerswerk. Zo hielpen bewoners in het verleden al mee als vrijwilliger op evenementen in de buurt. Daarnaast zijn enkele bewoners ook aan de slag als thuiszorg bij ouderen, in het cultureel centrum van Zaventem 'De Factorij' en buurthuis Mozaïek in Zaventem.

Meer bewoners aan een job in de regio helpen. Meer bewoners aan vrijwilligerswerk helpen. Meer bewoners kunnen matchen met een plek waar ze met hun talenten terecht kunnen. Dat zijn meer dan ooit onze doelen voor 2022.