Home

Wereldtuberculosedag

24/03/2019
Zondag 24 maart is het wereldtuberculosedag. Fedasil screende in 2018 24.513 verzoekers om internationale bescherming bij hun aankomst.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 24 maart uitgeroepen tot wereldtuberculosedag. Tuberculose (TBC) is vandaag nog steeds een epidemie waaraan jaarlijks meer dan een miljoen mensen sterven, grotendeels in ontwikkelingslanden.

Screening in het aanmeldcentrum

Fedasil screent iedere verzoeker om internationale bescherming (VIB) op tuberculose bij aankomst in het aanmeldcentrum. Bij zwangere vrouwen en kinderen onder de 5 jaar, waar een longfoto niet aangewezen is, gebeurt de aankomstscreening op een andere manier. Deze test gebeurt in de opvangcentra zelf en niet bij aankomst in het aanmeldcentrum.

In België komt tuberculose nog zelden voor. TBC is een ziekte die vooral met armoede te maken heeft en die in ons land zeker niet alleen verzoekers treft. Al vormen verzoekers een risicogroep, toch vertegenwoordigen zij slechts 10% van de gemelde gevallen van tuberculose in ons land. Het aantal tuberculosegevallen dat voorkomt bij binnenkomende verzoekers is dus vele malen kleiner is dan het aantal gevallen dat gemeld wordt bij Belgen en bij mensen die hier al een tijd wonen.

In 2018 werden 69 gevallen van TBC gedetecteerd op een totaal van 24 513 (0,28 %). Deze 69 gevallen zijn ontdekt bij de aankomstscreening of doordat ze met klachten en symptomen bij de medische sector terecht kwamen.

Nieuw radiologietoestel

Sinds de opening van het aanmeldcentrum in december, beschikt Fedasil over een nieuw radiologietoestel. Sinds de ingebruikname van het nieuwe toestel, zijn er reeds 6573 RX-en mee genomen!