Home

Veelgestelde vragen

15/12/2021
In het voorjaar van 2022 start Fedasil met de opvang van niet-begeleide minderjarigen in Dilbeek. Wij zetten enkele veelgestelde vragen op een rijtje.

Waarom opvang in Dilbeek?
Fedasil heeft dringend bijkomende opvangplaatsen nodig voor niet-begeleide minderjarigen en neemt de site over van Minor Ndako die er tot voor kort dezelfde kwetsbare doelgroep opving. De indeling van het gebouw is uitstekend geschikt voor leefgroepen en voor de opvang van niet-begeleide minderjarigen. De eigenaar van het gebouw blijft de CM.

Wie wordt er opgevangen?
In Dilbeek zullen enkel niet-begeleide minderjarigen worden opgevangen, geen volwassen bewoners. Het gaat hoofdzakelijk om jongens, tussen 15 en 18 jaar, die in ons land toekomen zonder ouders of een voogd. Af en toe zullen er ook jongeren onder de 15 jaar worden opgevangen. De meeste jongens zijn afkomstig uit Afghanistan, maar er zijn ook veel andere nationaliteiten.

Over hoeveel jongeren gaat het?
Na werken door Fedasil zal de capaciteit van het centrum worden uitgebreid naar 51 plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen.

Wanneer gaat de opvang van start?
De eerste jongeren zullen toekomen in het voorjaar van 2022, nadat enkele werken aan het centrum zijn afgerond.

Hoelang zullen de jongeren in het centrum verblijven?
In principe kunnen de jongeren in het centrum verblijven tot ze 18 jaar zijn. Daarna verhuizen ze naar een ander opvangcentrum voor volwassen bewoners.

Hoe brengen de jongeren hun tijd door?
De jongeren verblijven in het centrum in een afzonderlijke leefgroep, met een eigen team van begeleiders en opvoeders. Het gaat om een open opvangcentrum, dat wil zeggen dat de jongeren vrij zijn om het centrum te verlaten voor school, sport en vrijetijdsactiviteiten. De medewerkers zorgen ervoor dat de jongeren de regels van het centrum respecteren. Elke jongere krijgt ook een wettelijke voogd toegewezen.

Kan ik iets doen om te helpen?
De komende maanden ligt de focus op de werken in het gebouw en het aanwerven van nieuwe medewerkers. De vacatures worden gepubliceerd op onze website www.fedasil.be. Wanneer de aankomst van de jongeren dichterbij komt, zullen wij u informeren over eventuele oproepen voor vrijwilligers, een buddywerking en giften.

 

Meer vragen: contacteer ons via info.dilbeek@fedasil.be