Home

Spreek jij Nederlands?

06/10/2021
De meeste van onze bewoners studeren Nederlands. Niet altijd even evident in een opvangcentrum! We vroegen aan Amjad en Bassel, twee bewoners die al vlot Nederlands spreken, naar hun motivatie maar ook naar de grootste uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.

Amjad leert Nederlands om hier een sociaal netwerk te kunnen uitbouwen en de cultuur  beter te leren kennen. “Een nieuwe taal betekent een nieuwe kans en ik wil mijn kansen vergroten. Ik zit al twee jaar in het centrum en het is het niet altijd makkelijk. Soms werkt het internet niet goed, het is zoeken naar een rustige plek, naar een beschikbare pc … Ik miste ook iemand die me advies kon geven en het Nederlands met me kon oefenen. De grootste uitdaging was dan ook om ondanks die omstandigheden altijd even gemotiveerd te blijven.”

Bassel “Stress en onzekerheid maken het moeilijk om je op iets positiefs te concentreren. Soms vraag je je af waarom je de taal leert als je hier misschien toch niet mag blijven. Ik voel ook dat er soms een grens is tussen de Vlamingen en wij, vluchtelingen die graag de taal willen leren. Ik vrees dat de algemene opinie over vluchtelingen niet zo positief is. Als ik ‘hallo’ zeg tegen mensen op straat krijg ik vaak vreemde blikken. Toch laat ik me niet ontmoedigen! Ik heb ervoor gekozen om Nederlands te studeren omdat ik het gewoon leuk vind. Ik vind het belangrijk om vlot Nederlands en Frans te kunnen praten zodat ik hier in België, mijn nieuwe thuis, kan integreren en hopelijk ook Vlaming kan worden. Het zou alvast een eer voor me zijn! Ik wil graag aan de universiteit studeren en een goede job vinden later en dat gaat niet zonder Nederlands.”

We zijn constant op zoek naar vrijwilligers die onze bewoners willen helpen met hun Nederlands. Een nieuwe taal leren gaat pas echt als je ze ook met iemand kan oefenen, en laat dat nu net datgene zijn waar er een gebrek aan is. Vrijwilligers zijn dus steeds welkom!