Home

Sluiting OCMW-plaatsen

29/06/2018
Fedasil OCMW
Tegen eind dit jaar worden 3.600 opvangplaatsen bij de OCMW’s gesloten.

Als gevolg van het dalend aantal verzoekers om internationale bescherming (asielzoekers) heeft de federale overheid reeds in maart 2018 besloten om de opvangcapaciteit te verminderen.

Ons land telt momenteel 22.400 opvangplaatsen, en een bezettingsgraad van 71%. Het is de bedoeling om nog dit jaar 6.500 plaatsen te sluiten. Met deze maatregel wil de regering in 2019 opnieuw komen tot  een structurele opvangcapaciteit van minder dan 17.000 plaatsen, zoals voor de crisis van 2015.

9 centra sluiten de deuren
Het afbouwplan geldt zowel voor collectieve opvangcentra als voor individuele opvangplaatsen bij de OCMW’s (: de lokale opvanginitiatieven of LOI’S). 
9 tijdelijke opvangcentra, samen goed voor 2.854 plaatsen, worden gesloten: in Aarlen, Doornik, Houthalen-Helchteren, Namen (Belgrade), Neder-over-Heembeek, Sainte-Ode, Scherpenheuvel, Sint-Niklaas (Westakkers) en Vielsalm.

3.600 plaatsen bij de OCMW’s
Fedasil werkt op dit moment aan de planning en uitvoering van de sluiting van individuele opvangplaatsen. Bijna alle Belgische gemeenten hebben logies voor asielzoekers, samen goed voor zo’n 8.200 plaatsen. 

Tegen eind december van dit jaar moeten 3.600 OCMW-plaatsen gesloten zijn. In mei en juni heeft Fedasil de OCMW’s ontmoet om uit te leggen welke plaatsen moeten sluiten en hoe die sluiting zal gebeuren. 

Enerzijds zijn er OCMW’s die vrijwillig hun opvangcapaciteit willen verminderen. Daarnaast heeft Fedasil zelf de opdracht gegeven om een aantal plaatsen te sluiten op basis van verschillende criteria, zoals de geografische spreiding, het type plaats (vb. plaatsen voor alleenstaande mannen, grote gezinnen, enz.) en de aangeboden opvangkwaliteit.

De OCMW’s worden voor 1 juli verder geïnformeerd over de gevolgen van dit afbouwplan. 

LOI? Meer dan 500 van de 589 Belgische gemeenten bieden opvangplaatsen aan in LOI’s. Dat zijn plaatsen in individuele, gemeubelde woningen (appartementen of  studio’s). Voor deze materiële opvang krijgen de OCMW’’s een forfaitair dagtarief, vastgelegd in een conventie met Fedasil.