Home

Sluiting 7 centra uitgesteld

02/10/2018
RodeKruis Houthalen
De federale regering heeft beslist om de sluiting van 7 centra uit te stellen.

In de context van een verhoogde instroom van asielzoekers, stelt de regering de sluiting van 7 asielcentra uit tot 30 juni 2019. Deze was normaal voorzien voor 2018.

Deze maatregel heeft betrekking op de centra van het Rode Kruis in Houthalen-Helchteren, Westakkers (Sint-Niklaas), Aarlen, Belgrade (Namen) en Sainte-Ode alsook het centrum van Caritas International in Scherpenheuvel.

De sluiting van deze centra was beslist in maart 2018 in het kader van het afbouwplan van 6.500 plaatsen (opvangcentra en opvang door de OCMW’s). Deze 7 centra beslaan in het totaal meer dan 2.000 opvangplaatsen.

Het verminderen van de capaciteit van het opvangnetwerk begon al in 2016. Na het jaar 2015, dat werd gekenmerkt door een record aan asielaanvragen, sloten er reeds 10.000 plaatsen in 2016 en 2017. Dit gebeurde onder meer door de sluiting van een dertigtal opvangcentra.

De maatregel om nu 7 centra langer open te houden, komt er door de verhoogde instroom van asielzoekers. De laatste weken noteert Fedasil meer aankomsten dan vertrekken wat een tijdelijke opschorting van het afbouwplan, opgelegd door de regering, onvermijdelijk maakte.

Bufferplaatsen

Tijdens de ministerraad werd er ook beslist om 1.500 bufferplaatsen te creëren. Deze plaatsen worden momenteel niet gebruikt maar kunnen snel ter beschikking worden gesteld indien dat nodig blijkt.