Home

Over identiteit en verbinding

15/03/2022
In het voorjaar organiseert Fedasil Deurne een fototentoonstelling met professioneel fotografe Klaartje Lambrechts. De expo is het resultaat van tien workshops fotografie die onze bewoners bij haar volgden. We spraken met Klaartje, bezielster van het project.

Hoe kwam je op het idee?

Doorheen mijn reizen in Iran ervaarde ik een ongelofelijke gastvrijheid, elke plek die ik bezocht was een warm bad van mensen die letterlijk hun huis en hart openstelden. Ik stelde mezelf de vraag of ik mijn huis voldoende openstel. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. Waar reik ik de hand? Via deze workshops bied ik een platform aan voor artistieke nieuwkomers. De focus ligt op het creëren van verbinding en collectieve reflectie via beeldende kunst. Vragen rond identiteit worden visueel gemaakt.

Welke indruk kreeg je tijdens de workshops?

Geven, ontvangen, verbinden, leren, bewustwording, dankbaarheid. Ik kreeg ook erg leuke feedback van de deelnemers. Zo vertelde Ayman na een workshop: ‘Today was a beautiful day’. Ook na ons bezoek aan het fotomuseum stroomden de complimentjes binnen: ‘Ik hou van museums, en dit was echt speciaal’, zei Abeli. Ook Jasmin, die normaal op woensdag werkt, nam speciaal een vrije namiddag om met ons mee te kunnen.

Kan je al iets vertellen over de expo?

De tentoonstelling toont het werk van een achttal deelnemers. Er werden verschillende toestellen en technieken gebruikt, gaande van Polaroid en Cyanotypie tot digitale fotografie en collage. De beelden zijn een uitdrukking van hun leerproces, waarbij zelfexpressie en curiositeit centraal staan.

Benieuwd naar de fototentoonstelling? Volg onze Facebookpagina en website en kom binnenkort te weten waar en wanneer je deze prachtige werken kan zien.