Home

Opvang in Grimbergen

04/12/2023
Fedasil opvang
In het nieuwe opvangcentrum van Fedasil in Grimbergen zijn de eerste asielzoekers aangekomen.

Fedasil breidt de capaciteit van hun opvangnetwerk voor asielzoekers verder uit: Op de site van het voormalige woonzorgcentrum Orelia Ascot in Grimbergen (Vlaams Brabant) is sinds vandaag een nieuw opvangcentrum operationeel.

Dit nieuwe opvangcentrum zal plaats bieden aan maximaal 100 mensen. Het gaat om een open opvangcentrum voor mensen met een medische problematiek en hun familie. De eerste 15 asielzoekers namen er  deze maandag 4 december 2023 hun intrek.  De andere bewoners zullen de komende weken stelselmatig aankomen.

Een team van 24 professionele medewerkers zal instaan voor de begeleiding. Er zijn nog enkele openstaande vacatures, die vindt u terug op www.fedasil.be.

Verschillende diensten van de gemeente Grimbergen en Fedasil werken nauw samen zodat de opvang in de beste omstandigheden kan verlopen. De goede integratie van het centrum in de omgeving blijft een prioriteit! Het Fedasil centrum beschikt over een eigen Facebookpagina: aarzel niet om deze te volgen om op de hoogte te blijven van hun activiteiten!

Meer dan 35.000 plaatsen

Intussen overschreed het opvangnetwerk van Fedasil de drempel van 35.000 plaatsen. Omwille van het permanente gebrek aan plaatsen zijn er ook nog andere pistes in voorbereiding: nieuwe centra, uitbreidingen van bestaande centra, de plaatsing van wooncontainers of noodopvang via de Jeugdsector. In november openden vier centra hun deuren; in Theux en Bredene (Fedasil), in Ronse (Rode Kruis) en in ’s Gravenbrakel (privé).

De nieuwe centra vangen enkel families en alleenstaande vrouwen op. Alleenstaande mannen krijgen niet meteen opvang en moeten zich registreren op een wachtlijst – ze worden druppelsgewijs uitgenodigd. Er staan momenteel 2.700 mannen op de wachtlijst – meerderen van hen krijgen opvang in de Brusselse daklozenopvang.