Home

Opvang asielzoekers in Machelen

04/08/2022
Fedasil opvang
Op donderdag 4 augustus kwamen de eerste asielzoekers aan in het nieuwe opvangcentrum van Fedasil in Machelen.

Fedasil beschikt over een nieuw opvangcentrum in Machelen (Vlaams-Brabant). De eerste 35 bewoners kwamen aan op donderdag 4 augustus 2022. In de loop van de komende dagen komen de andere bewoners toe. In totaal zal het centrum, gelegen in het voormalige Parker Hotel, maximaal 392 bewoners kunnen opvangen. Het zijn allemaal asielzoekers die wachten op een uitspraak in hun asielaanvraag.

De asielzoekers die momenteel toekomen in het opvangcentrum van Machelen, verbleven eerder al in het opvangcentrum van Fedasil in Zaventem. Omdat het centrum van Zaventem binnenkort een nieuwe bestemming krijgt, moesten de huidige bewoners en een deel van het personeel naar dit centrum in Machelen verhuizen. In eerste instantie zullen hier dus personen verblijven die al een tijdje in België zijn.

Een zestigtal personeelsleden staan in voor de goede werking van het centrum: maatschappelijk werkers, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, logistiek medewerkers, animatoren…. De medewerkers werken afwisselend en zijn 7d/7 en 24u/24 aanwezig om de bewoners te begeleiden. Het opvangcentrum voorziet immers niet alleen in de dagelijkse basisbehoeften (zoals onderdak, voedsel en kledij), de asielzoekers krijgen ook sociale, juridische en medische bijstand. Bovendien organiseert het centrum activiteiten om hen een zinvolle dagbesteding te bieden.

Er staan nog vacatures open voor het opvangcentrum in Machelen op www.fedasil.be

Binnenkort zal het opvangcentrum van Machelen de buren en omliggende bedrijven uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen in het opvangcentrum en kennis te maken met zijn bewoners. Personen die graag een handje toesteken, kunnen ons altijd contacteren om vrijwilligerswerk te komen doen in het opvangcentrum. Wij zijn verder steeds op zoek naar kledij (broeken, T-shirts, truien, jassen…) en sportmateriaal voor onze bewoners. Contacteer ons gerust voor meer info via info.machelen@fedasil.be en volg onze Facebookpagina voor alle laatste updates!

Verzadigd opvangnetwerk

De opening van een opvangcentrum in Machelen maakt het mogelijk om een antwoord te bieden aan het stijgend aantal plaatsen die nodig zijn voor de opvang van asielzoekers in België. Fedasil en de federale overheid nemen nog andere maatregelen om de druk op het opvangnetwerk te doen dalen en een plaats te bieden aan de personen die zich aanbieden aan het aanmeldcentrum (het Klein Kasteeltje in Brussel).

Het netwerk telt momenteel 31.000 opvangplaatsen, verdeeld over bijna 90 collectieve centra (federaal, Rode Kruis...) en individuele opvangplaatsen die door OCMW's en verenigingen worden beheerd.