Home

Opening van het opvangcentrum in Walcourt

21/08/2023
Fedasil Walcourt
De eerste verzoekers om internationale bescherming kwamen aan in het opvangcentrum van Fedasil in Walcourt (Namen).

Sinds vandaag, 21 augustus 2023, beschikt Fedasil over een nieuw opvangcentrum voor verzoekers in Walcourt. De eerste bewoners, 8 personen, zijn afkomstig van het naburige centrum in Florennes en werden opgewacht door het nieuwe team.

Het nieuwe centrum bevindt zich in de voormalige gebouwen van de RVA en kan 49 personen opvangen. De bewoners, voornamelijk families, komen geleidelijk aan in de komende dagen.

Het team van Fedasil in Walcourt telt 8 personen. Ze zullen 24/24u in ploegensysteem werken om de bewoners te begeleiden. Het centrum kan ook rekenen op de steun van een ervaren team van medewerkers van Fedasil in Florennes. Meer info kan je vinden op de websitepagina en de Facebookpagina.

Het gebruik van de site is beperkt in de tijd: Fedasil zal de gebouwen gebruiken tot het begin van de werken die voorzien zijn door de eigenaar, waarschijnlijk eind 2023, begin 2024.

Het is niet de eerste keer dat er asielzoekers worden opgevangen in Walcourt. Tijdens de asielcrisis van 2015 werden er twee centra geopend in de gemeente (in Thy-le-Château en Chastrès). De twee sites werden toen uitgebaat door een privébedrijf en waren operationeel tussen november 2015 en november 2016.

Tekort aan opvangplaatsen

De opening van het centrum in Walcourt valt te plaatsen in de context van de permanente verzadigingsgraad van het opvangnetwerk van Fedasil. Ons Agentschap beschikt niet over genoeg plaatsen om iedereen die opvang vraagt een opvangplaats te bieden in België.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel meer dan 34.000 plaatsen – tegenover begin januari 2022 houdt dat een stijging van 5.000 plaatsen in.