Home

Opening van het opvangcentrum in Lombardsijde

05/11/2021
Fedasil Lombardsijde
Het tijdelijke centrum van Fedasil in Lombardsijde vangt vandaag de eerste asielzoekers op.

Sinds deze vrijdag 5 november beschikt Fedasil over een nieuw, maar tijdelijk, opvangcentrum in Lombardsijde (Nieuwpoort). 18 bewoners, afkomstig uit Nigeria en Albanië, werden er opgevangen door een team van Fedasil. Op de site werden reeds 40 mensen opgevangen door Defensie die met de Red Kite missie van augustus uit Afghanistan geëvacueerd werden, zij zullen vanaf nu opvang door Fedasil krijgen.

De opvang van de asielzoekers gebeurt in hetzelfde park van Defensie dat reeds gebruikt werd in 2015-2016. Fedasil kan het gebouw gebruiken tot februari 2022.

Het nieuwe opvangcentrum stelt Fedasil in staat om opvang te bieden aan 151 mensen. Voor enkele functies is het nog mogelijk om te solliciteren, dat kan hier.

Verhoging van de opvangcapaciteit

Reeds gedurende enkele maanden wordt Fedasil geconfronteerd met een hoge druk op het opvangnetwerk. De bezetting van de centra (de gemiddelde bezettingsgraad bedraagt 97%) heeft natuurlijk gevolgen. Zo kan Fedasil als gevolg van het plaatsgebrek maar een beperkt aantal personen toelaten tot het aanmeldcentrum. In deze context heeft Fedasil bijkomende plaatsen nodig en dat op erg korte termijn. Fedasil wil snel centra openen - soms tijdelijk - om opvang te kunnen bieden aan alle personen die er recht op hebben.

Naast het opvangcentrum in Lombardsijde zijn er daarom nog openingen gepland in Glons (provincie Luik) en Geel (Antwerpen, tot eind februari 2022). Ook voor deze sites werden er vacatures gepubliceerd op de website.