Home

Nieuwe vakbondsactie aanmeldcentrum

27/10/2021
Klein Kasteeltje Fedasil
Voor het Klein Kasteeltje in Brussel - het aanmeldcentrum van Fedasil - werd deze woensdag 27 oktober opnieuw een stakingspiket opgezet.

Het aanmeldcentrum van Fedasil (in het Klein Kasteeltje in Brussel) is vandaag, 27 oktober gesloten. Met deze actie willen de vakbonden de verzadiging van het opvangnetwerk en de verslechterde werkomstandigheden aankaarten. Een eerste 24-uren staking vond reeds plaats afgelopen maandag, op 18 oktober.

De actie verhindert medewerkers die dat wensen niet om het centrum te betreden.

Omwille van de situatie zijn de diensten in het opvangcentrum beperkt. De registratie van nieuwe asielaanvragen is maandag niet mogelijk. Zowel het kantoor van de dienst Vreemdelingenzaken als het Infopunt van Fedasil zijn vandaag gesloten. Fedasil nodigt personen die een verzoek om internationale bescherming willen indienen, uit om een andere dag naar het aanmeldcentrum te komen.

Netwerk onder druk

De druk op het opvangnetwerk van Fedasil valt te verklaren door verschillende factoren waaronder de stijging van het aantal asielaanvragen in België, een verlies van opvangcapaciteit door de overstromingen afgelopen juli, de hervestiging van Syrische vluchtelingen, de verlenging van de verblijfsduur in de opvangcentra en de repatriëringsmissie uit Afghanistan. Daarnaast moeten de opvangcentra ook nog steeds een deel van hun plaatsen reserveren als isolatieplaatsen voor mogelijke Covidbesmettingen. Fedasil zoekt daarom actief naar extra plaatsen om snel zijn opvangcapaciteit te verhogen.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel ongeveer 28.000 opvangplaatsen, verdeeld over 79 collectieve opvangcentra en individuele woningen van het OCMW en verenigingen. De bezettingsgraad in de centra bedraagt momenteel 97%.