Home

Nieuwe locatie voor het Fedasil Infopunt

27/09/2023
Infopunt
Vandaag heropende het Infopunt van Fedasil. Asielzoekers kunnen er terecht voor informatie over onder meer hun procedure, medische hulp en juridisch advies.

Het Infopunt maakt deel uit van een reeks ondersteuningsmaatregelen voor de begeleiding en opvang van verzoekers om internationale bescherming (asielzoekers) in Brussel in het kader van de opvangcrisis.

Heropening van het Infopunt

Het vorige Infopunt in het Aanmeldcentrum (het Klein Kasteeltje) sloot meer dan een jaar geleden. Het nieuwe Infopunt bevindt zich in de Héger-Bordetstraat, naast ons opvangcentrum Brussel Bordet, en krijgt een ruimere opdracht.

Het Infopunt is er in de eerste plaats voor de begeleiding van asielzoekers die buiten het opvangnetwerk verblijven, maar ook transmigranten en personen zonder wettig verblijf kunnen er terecht voor een individueel gesprek. Daarvoor kan Fedasil rekenen op de expertise van de collega’s van het Fedasil Reach Out-team

Verzoekers krijgen informatie en begeleiding in het Infopunt, maar ze kunnen er niet terecht voor een plaats in het opvangnetwerk. Het plaatsenbeheer blijft de taak van onze collega’s in het Aanmeldcentrum (het Klein Kasteeltje).

Samenwerking met Caritas

Caritas International, onze nieuwe partner in het Infopunt, zal de bezoekers ontvangen en hun eerste informatie geven. Door meerdere actoren in Brussel onder 1 dak te brengen, vereenvoudigt Fedasil de toegang tot informatie en diensten voor migranten, ongeacht hun status.

Het opvangnetwerk van Fedasil staat nog steeds onder druk, het netwerk telt intussen 34 300 plaatsen. Door het gebrek aan opvangplaatsen kan Fedasil niet iedereen een opvang bieden. Er staan op dit moment 2 200 mensen op de wachtlijst voor een opvangplaats.