Home

Nieuw opvangcentrum in Gent

25/01/2024
Fedasil opvang
Vandaag werden de eerste bewoners verwelkomd in ons nieuwe opvangcentrum Gent ‘Muink’.

De eerste 16 asielzoekers, afkomstig uit CJT-jeugdcentra die eerder dienden als tijdelijk opvang, hebben op donderdag 25 januari 2024 hun intrek genomen. Het gaat over een vijftal gezinnen. De overige bewoners zullen de komende weken geleidelijk arriveren.

Gelegen op de voormalige Seniotel-site, Hofstraat nabij de Zuid, biedt dit centrum plaats aan maximaal 135 personen.

Het opvangcentrum zal continu bemand zijn, dag en nacht, om de veiligheid van de bewoners te waarborgen en de rust in de buurt te handhaven. Het team bestaat uit een twintigtal medewerkers. We werken nauw samen met de betrokken diensten van de stad en de lokale politie voor een goede en veilige gang van zaken.

Het Fedasil centrum beschikt over een eigen Facebookpagina: aarzel niet om deze te volgen om op de hoogte te blijven van hun activiteiten!

Dit is het tweede opvangcentrum dat door Fedasil in Gent wordt beheerd. Sinds 2020 organiseert het agentschap de opvang van 250 asielzoekers op een ponton in de haven van Gent.

Capaciteitsuitbreiding

Het opvangnetwerk van Fedasil heeft onlangs de drempel van 35.000 beschikbare plaatsen overschreden. Gezien het aanhoudende tekort aan opvangplaatsen, werkt Fedasil aan diverse oplossingen, waaronder de opening van nieuwe centra en de uitbreidingen van bestaande centra. Eind 2023 opende Fedasil bijvoorbeeld twee nieuwe opvangcentra in Grimbergen en ’s Gravenbrakel, en tijdelijke opvang via jeugdverblijven in Vlaanderen.

Voor de toewijzing van plaatsen krijgen kwetsbare personen, vrouwen en kinderen voorrang. Alleenstaande mannen dienen zich te registreren op een wachtlijst en worden geleidelijk uitgenodigd. Momenteel staan er 3.000 mannen op de wachtlijst, waarvan velen tijdelijk worden ondergebracht in de daklozenopvang in Brussel.