Home

Niet-begeleide minderjarigen

02/10/2019
Ongeveer de helft van de asielzoekers in België is minderjarig. De meeste kinderen zijn hier met ouders of familie. Toch zien we ook heel wat jongeren die alleen toekomen in ons land.

In 2018 was 6 % van de asielzoekers die we opvingen in België een niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV).  De meesten van hen (91%) waren jongens, meestal rond de 16 jaar oud. De helft was afkomstig uit Afghanistan. Het netwerk van Fedasil telt  1.700 speciale opvangplaatsen voor niet-begeleide minderjarigen. Zij krijgen aangepaste begeleiding.

Minderjarigen in Sint-Truiden
Het opvangcentrum van Sint-Truiden heeft plaats voor 38 niet-begeleide minderjarigen. Ze krijgen een kamer die ze delen met een andere jongere. Ze gaan meestal naar een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) in de regio. Eenmaal ze voldoende Nederlands kennen, volgen ze les in een gewone klas.

Pubers blijven pubers
Tijdens de week zitten de jongeren in het vaste schoolritme. Maar de uitdaging ligt er - ook bij onze jongeren - in om hen tijdens vakanties en weekends bezig te houden. Ze gaan later slapen en liggen graag wat langer in bed, ze zoeken elkaars gezelschap op, spelen spelletjes op hun gsm of op de PlayStation in de ontspanningsruimte. Sommigen gaan op zoek naar vakantiewerk om een centje bij te verdienen, vaak in de fruitpluk. Sommigen sturen wat geld op naar hun mama die nog in het herkomstland woont, anderen spenderen het aan kleding, een gsm of een fiets.

Uitstappen
Om toch wat nuttige afleiding te bieden voorzien we tal van activiteiten: een flinke wandeling in de Ardennen, een uitstap naar Brussel of bij mooi weer gaan zwemmen in een buitenzwembad. Maar het kan evengoed gaan over samen iets knutselen of wafels bakken.

Buddy’s
We zijn op zoek naar buddy’s die op regelmatige basis afspreken voor een babbel, een uitstapje met een van onze jongeren. Een steunfiguur kan immers veel betekenen voor een jongere uit het opvangcentrum. Geïnteresseerd? Mail dan naar Marleen Moaerts (info.sint-truiden@fedasil.be).