Home

Lockdown opvangcentrum Gent: een update

18/02/2021
Fedasil neemt maatregelen in zijn opvangcentrum in Gent om de verdere verspreiding van het Covid19-virus tegen te gaan. Het opvangcentrum is tijdelijk in volledige lockdown.

Na een algemene testing op maandag 15 februari 2021 testten 51 van de 224 bewoners van het opvangcentrum van Fedasil in Gent positief op het coronavirus Covid-19. Zij moeten in afzondering blijven tot na de opgelegde isolatieperiode. De 54 medewerkers van het opvangcentrum werden afgelopen maandag en woensdag getest door de preventiedienst IDEWE, 6 van hen bleken ook positief. 

Na de vaststelling van de eerste besmettingen heeft Fedasil vorige vrijdag meteen de gepaste maatregelen genomen en het opvangcentrum in Gent in een volledige lockdown geplaatst. Concreet betekent dit dat niemand het ponton nog mag betreden of verlaten, met uitzondering van het personeel. De bewoners die positief testten, verblijven verplicht in isolatie, en de andere bewoners worden aangespoord om zoveel mogelijk in hun kamer te blijven. De directie van het opvangcentrum heeft vrijdag ook meteen de stad Gent, partners, vrijwilligers, scholen en werkgevers verwittigd en het contactonderzoek werd onmiddellijk opgestart in samenwerking met de stad.

Tijdens een overleg op woensdag 17 februari met de Gentse schepen Rudy Coddens, alle betrokken stadsdiensten, het Agentschap Zorg en Gezondheid en de preventiedienst IDEWE werd afgesproken dat eventuele bijkomende maatregelen zullen worden getroffen, met het oog op het welzijn van alle bewoners en van het personeel. Fedasil wil de stad Gent uitdrukkelijk bedanken voor de constructieve samenwerking.

Naast deze specifieke maatregelen blijven de bestaande preventieve regels die gelden in alle opvangcentra van kracht. Dankzij deze maatregelen, die zowel door de asielzoekers als door de medewerkers worden opgevolgd, is de medische situatie in de 81 collectieve opvangcentra van ons land de voorbije maanden onder controle gebleven en zijn slechts een beperkt aantal personen in het opvangnetwerk ziek geworden als gevolg van besmetting met het coronavirus.