Home

Infosessies voor de OCMW’s

11/06/2018
Fedasil organiseert een ‘toer door de provincies’ om OCMW’s te informeren over een aantal actuele dossiers.

Fedasil organiseert in mei en juni 2018 verschillende informatiesessies voor de voorzitters en secretarissen van de OCMW’s die lokale opvanginitiatieven beheren (LOI’s). In totaal worden er 8 sessies gecoördineerd door de regionale kantoren van Fedasil.

De sessies, die telkens een halve dag duren, vormen voor Fedasil een gelegenheid om de rol en de werkcontext nog eens onder de aandacht brengen en tegelijk enkele belangrijke actuele thema’s te bespreken. Aan de hand van een vraag & antwoord-sessie achteraf kunnen de OCMW’s zonder enig taboe hun vragen stellen.

De actuele dossiers die momenteel op tafel liggen zijn de volgende:

  • De sluiting van 3.500 LOI-plaatsen in 2018. Deze sluitingen zullen in eerste instantie op vrijwillige basis gebeuren, later – indien nodig – verplicht, op basis van criteria die het Agentschap heeft vastgelegd. De betrokken OCMW’s zullen op de hoogte worden gebracht voor 1 juli.
  • Omwille van de sluiting van 9 opvangcentra zullen er deze zomer veel bewoners verhuizen naar LOI’s.
  • De context van besparingen, inclusief de besparing van 2% op de LOI-tarieven en het terugvorderen van ongebruikte reserves van de OCMW’s.
  • De verhoogde tarieven voor specifieke doelgroepen en de flexibiliteit in de configuratie van kamers.
  • De centrale rol van OCMW’s bij de transitie naar sociale integratie.
  • De nieuwe toepassingen die binnenkort beschikbaar zijn in Match-IT
  • De nieuwe minimale kwaliteitsnormen

Op het einde van de sessies kunnen de deelnemers (van 50 tot 120 personen al naargelang de sessie) een evaluatieformulier invullen. Uit de eerste sessies bleek alvast dat deze sessies erg gewaardeerd werden door de OCMW’s.

Info: noord@fedasil.be en sud@fedasil.be

LOI? Van de 589 gemeenten in België, organiseren er 518 OCMW’s opvang in LOI’s. Dit zijn individuele en gemeubelde woningen. De LOI’s vertegenwoordigen 38% van het opvangnetwerk, of 8.400 plaatsen. Fedasil ondertekent een overeenkomst met het OCMW dat een vast dagtarief ontvangt voor de organisatie van materiële hulp.