Home

Heropening van het opvangcentrum in Theux

31/10/2023
Fedasil Theux
Op camping Polleur in Theux worden tijdelijk asielzoekers opgevangen.

Op dinsdag 31 oktober kwamen de eerste 48 asielzoekers aan op camping Polleur in Theux (Luik). Omwille van het gebrek aan opvangplaatsen heeft Fedasil beslist om er 250 asielzoekers onder te brengen, voornamelijk families met kinderen.

Het is niet de eerste keer dat Fedasil aanwezig is in Theux. Camping Polleur werd reeds gebruikt als opvangcentrum in de periode tussen 2019 en 2021 en tijdens de winter van 2022-2023. Deze keer zal de site 6 maanden gebruikt worden (tot eind april 2024), dus buiten het toeristische seizoen.

Er werden een dertigtal medewerkers aangeworven om in te staan voor de begeleiding van de bewoners. Het team van het opvangcentrum in Theux kan ook rekenen op de ondersteuning van ervaren medewerkers uit andere Fedasilcentra, zoals die van Luik, Glons (Glaaien), Spa en Bovigny.

We heten onze nieuwe collega’s van harte welkom! En bedankt aan de collega’s die het mogelijk maakten om het centrum snel operationeel te krijgen, onder de leiding van François Marquet (Glons) en François Reynebeau (Luik). Veel succes! 

Gesterkt door de positieve ervaringen van de afgelopen jaren in Theux, zet Fedasil opnieuw in op de goede integratie van het centrum en zijn bewoners, en op goed overleg met de gemeentelijke autoriteiten.

Om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes over Theux, volg de Facebookpagina van het opvangcentrum.

Fedasil en zijn partners bereiden ook de opening voor van andere centra, met name in Bredene en Grimbergen – twee centra waarvan de opening gepland is in november. De nieuwe centra zullen voornamelijk families opvangen. Alleenstaande mannen krijgen niet onmiddellijk opvang en moeten zich inschrijven op een wachtlijst – ze worden druppelsgewijs uitgenodigd.

Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel 34.500 opvangplaatsen, verdeeld over een honderdtal collectieve centra en lokale opvanginitiatieven beheerd door de OCMW’s en verenigingen. De afgelopen maanden werden duizenden opvangplaatsen gecreëerd om zoveel mogelijk asielzoekers opvang te bieden. Ondanks deze bijkomende capaciteit, slaagt Fedasil er niet in om iedereen die daar recht op heeft een plaats te bieden. Er staan momenteel 2.500 mensen op de wachtlijst (alleenstaande mannen) – verschillenden onder hen krijgen opvang in de Brusselse daklozenopvang. Enkele families krijgen daarnaast opvang in noodopvang in gebouwen van de Vlaamse jeugdsector.