Home

Heropening van het opvangcentrum in Koksijde

09/09/2021
Bufferplaatsen worden geactiveerd, het opvangcentrum van Koksijde zal tijdelijk zijn deuren heropenen.

Om iedere asielzoeker die recht heeft op opvang ook onderdak te kunnen bieden, heeft Fedasil voldoende opvangcapaciteit nodig. Fedasil heeft daarom beslist om het opvangcentrum op de militaire basis van Koksijde te heropenen. 300 plaatsen zullen geleidelijk ter beschikking komen van nieuwe bewoners.

Bufferplaatsen

De laatste maanden heeft Fedasil 1000 plaatsen in het opvangnetwerk verloren door de overstromingen in Wallonië. Ondertussen heeft Fedasil ook plaatsen nodig voor de asielaanvragen die stijgen in België, de repatriëringsmissie uit Afghanistan, en de hervestiging van Syrische vluchtelingen.

In een dergelijke situatie kan Fedasil beslissen om bufferplaatsen te activeren. ‘Bufferplaatsen’ zijn reserveplaatsen die snel geactiveerd kunnen worden wanneer daar nood aan is. Daardoor kan Fedasil beschikken over een flexibel opvangnetwerk, aangepast aan de vraag.

De site van Koksijde werd na het vertrek van de laatste bewoners op 31 juli 2020 omgevormd tot buffercentrum en kan dus snel geactiveerd worden.

Een eerste overleg tussen Fedasil en het gemeentebestuur van Koksijde over de heropening van het opvangcentrum op woensdag 8 september verliep in een constructieve sfeer. Volgende week staat ook nog een ontmoeting gepland tussen de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche, en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi.

Opvang in Koksijde

Dank zij een concessie van Defensie kan Fedasil een deel van de voormalige luchtmachtbasis in Koksijde gebruiken voor asielopvang.

Dat gebeurde voor het eerst tijdens de opvangcrisis van 2015 (oktober2015 tot november 2016) en een tweede keer van februari tot juli 2020. Sinds augustus 2020 is het centrum een ‘buffercentrum’.

Het centrum zal maximaal 300 personen opvangen, waaronder een dertigtal niet-begeleide minderjarigen. Deze heropening is tijdelijk: het centrum wordt gebruikt zolang het nodig is.

Tijdens de opstartfase leiden ervaren medewerkers van Fedasil de heropening van het opvangcentrum in goede banen. Er werden vacatures gepubliceerd op de pagina 'werken bij Fedasil'. In het verleden heeft het centrum ook een sterke vrijwilligerswerking kunnen uitbouwen. Hiervan zal na opening snel opnieuw werk worden gemaakt.

De verwachting is dat de eerste bewoners zullen arriveren in de week van 13 september.