Home

Health Without Borders door BeMSA

17/04/2021
De Belgische studentenvereniging van studenten geneeskunde gaf de afgelopen weken enkele presentaties over het thema gezondheid

De Belgische Medical Students’ Association (BeMSA) heeft de afgelopen weken heel wat interessants uitgewerkt voor onze jonge bewoners. Deze gemotiveerde en geëngageerde studenten geneeskunde kwamen met het aanbod om een aantal sessies te organiseren bij ons in het centrum rond het breed thema gezondheid. Een aanbod waar we met veel plezier zijn op in gegaan! De afgelopen drie weken hielden zij telkens op zaterdag een sessie voor bewoners rond een specifiek gezondheids-gerelateerd thema. Uiteraard vonden de sessies online plaats omwille van de geldende maatregelen.

De eerste sessie voor kinderen en jongeren ging alvast over een belangrijk thema: algemene gezondheid en mondgezondheid. De jongeren kregen onder andere meer informatie over het belang van een gezonde en gebalanceerde voeding, voldoende slaap, de gevaren van drugs, tabak, alcohol en teveel suiker. Daarnaast werd ingegaan op het belang van een goede mondhygiëne. Op het eind van de sessie kregen alle deelnemers bovendien een goodie bag vol leuks.

De tweede sessie rond mentale gezondheid werd uiteindelijk verplaatst naar later deze zomer, in de hoop dat we het dan fysiek kunnen laten doorgaan want ja, zo online 'les geven' heeft haar beperkingen. Tips om tot rust te komen, ademhalingsoefeningen, slaaptips, allen zeer relevante onderwerpen voor de meeste bewoners. We kijken alvast uit naar een fysieke en interactieve workshop later dit jaar!

De laatste sessie die afgelopen weekend doorging was de sessie seksuele opvoeding voor jongeren tussen 12 en 18. Hierbij werd ingegaan op onderwerpen als relaties en waarden, anticonceptie en Soa’s, sexpositivity en seksualiteit. Niet de makkelijkste thema’s maar daarom niet minder belangrijk!

De basis EHBO cursus en de sessie rond mentale gezondheid vinden (hopelijk) deze zomer plaats. We danken de studenten alvast voor hun enthousiasme, hun tijd, flexibiliteit en moeite!  We hopen alvast ook in de toekomst samen interessante projecten op poten te kunnen zetten!