Home

Geen uitbreiding opvangcentrum Poelkapelle

22/06/2018
Fedasil Poelkapelle
Fedasil plant niet om het aantal plaatsen in de opvangcentra uit te breiden.

Fedasil heeft een bouwvergunning ingediend om prefab verblijven (containers) te plaatsen in meerdere opvangcentra, waaronder in Poelkapelle. Voor dat centrum heeft de gemeente Langemark-Poelkapelle recent geweigerd deze vergunning te verlenen.

Voor Fedasil was het niet de bedoeling om de capaciteit van het centrum te verhogen of nieuwe containers te plaatsen. De bedoeling is dat het Agentschap, in geval van een crisis, op korte termijn en op een legitieme wijze containers kan plaatsen in het centrum.

Een gelijkaardige aanvraag is ingediend voor andere centra van Fedasil om over voldoende reserveplaatsen te beschikken in geval van een sterk verhoogde instroom, zoals in 2015 het geval was.

Ter herinnering, momenteel is er een sterke daling van het aantal asielzoekers en van het aantal op te vangen personen. De federale regering heeft daarom in maart besloten om de opvangcapaciteit af te bouwen (onder meer door 9 centra te sluiten). De opvangcapaciteit in Poelkapelle verhogen zou dus tegen deze logica ingaan.

Renovatie aan de gang
Momenteel zijn er renovatiewerken bezig in het centrum van Poelkapelle. Het gerenoveerde gebouw met 72 plaatsen zal binnenkort ter beschikking worden gesteld, ter vervanging van de tijdelijke opvangplaatsen in containers, gehuurd door Fedasil.

Wanneer dit blok klaar zal zijn, eind juli, verhuizen de bewoners uit deze containers en loopt de huur van deze containers af. Er is dus geen ‘overbezetting’ in het centrum.

Momenteel beschikt het centrum over 229 plaatsen, deze capaciteit blijft ongewijzigd.