Home

Fedasil is federale organisatie van het jaar

29/06/2016
De jury roemt “de dynamische manier waarop Fedasil omgaat met een crisis”.

Tijdens een prijsuitreiking is Fedasil gisterenavond (28 juni) verkozen tot federale overheidsorganisatie van het jaar 2016. De drie andere finalisten in de categorie ‘federaal’ waren de FOD Volksgezondheid (DG Plant, Dier en Voeding), de Koninklijke musea voor Schone Kunsten van België en het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

“Fedasil is een voorbeeld voor andere Europese landen”

De jury bestond uit een selectie van topfiguren uit de private sector. Het juryrapport over Fedasil: “De dynamische en flexibele manier waarop Fedasil omgaat met een crisissituatie, toont de sterkte van deze organisatie aan en maakt hen de verdiende winnaar van de award voor de ‘Federale Overheidsorganisatie van het Jaar’ 2016. "

"Sinds de zomer worden zij met een ongeziene crisis geconfronteerd en moest de organisatie plots de opvangcapaciteit voor de toestroom van vluchtelingen verdubbelen van 16.000 naar 35.000 plaatsen. Fedasil stond niet alleen voor logistieke uitdagingen, maar de organisatie diende ook te bouwen aan een communicatiebeleid om het maatschappelijk draagvlak voor de nieuwe centra groot te houden.  Ondanks het feit dat Fedasil de afgelopen maanden in de kijker liep, is de keuze niet gebaseerd op emotionele redenen of omwille van de persaandacht voor de organisatie. Doorslaggevend was het crisismanagement van de organisatie. Sterker nog: Fedasil is een voorbeeld geworden voor andere Europese landen, die met dezelfde uitdaging geconfronteerd worden."

"De nieuwe leiding van de organisatie is erin geslaagd bruggen te bouwen met partners uit het middenveld en de privésector en bovendien wisten ze zich uitstekend staande te houden in een uitdagende politieke context. Met deze prijs hoopt de jury om Fedasil te stimuleren om ook dit jaar de opvang van vluchtelingen in goede banen te leiden aan de hand van een structurele aanpak in combinatie met crisismanagement.”Directeur-generaal Jean-Pierre Luxen was erg gelukkig: “Ik wil de duizenden vrijwilligers en medewerkers op het terrein bedanken voor hun enorme inzet, bij Fedasil, maar ook bij het Rode Kruis, Caritas, de privépartners en de OCMW’s. Dankzij hen is België een gastvrij land en hebben we de crisis het hoofd kunnen bieden. In het bijzonder dank ik ook de minister van Defensie voor het openstellen van de kazernes.”

Zorgbedrijf Antwerpen

De twee andere winnaars waren La Société Wallonne des Eaux (categorie Regionaal) en Zorgbedrijf Antwerpen (categorie lokaal). Zorgbedrijf Antwerpen kreeg van de jury de overkoepelende prijs ‘overheidsorganisatie van het jaar’. Volgens de jury is de organisatie een voorbeeld voor alle collega's in de overheid. “Een overheidsorganisatie die ten dienste staat van de maatschappij hoeft niet bang te zijn om te focussen op klanten, schaalvergroting en groei.”