Home

Einde opvang in Bredene

23/02/2024
Fedasil opvang
De laatste asielzoekers zijn vertrokken uit het tijdelijke opvangcentrum van Fedasil in Bredene.

Het opvangcentrum van Fedasil in Bredene, dat sinds november 2023 asielzoekers opving, gaat dicht. De afbouw van de opvangcapaciteit is reeds enkele weken geleden begonnen. Het centrum sluit de deuren vrijdag 23 februari 2024.

De tijdelijke opvang werd georganiseerd in de Horizon, een jeugdverblijf dat voornamelijk gebruikt wordt door scholen voor zeeklassen. De voorbije maanden bood het centrum in Bredene opvang aan zo’n 260 bewoners. Tijdens eerdere crisismomenten (2015, 2019 en 2022) werd de Horizon ook al omgevormd tot een tijdelijk opvangcentrum, telkens gecoördineerd door Fedasil.

Donderdagavond was een bedankingsavond voorzien voor de vele vrijwilligers, partners en sympathisanten op wiens steun het centrum en de bewoners de voorbije maanden konden rekenen.

Op zoek naar plaatsen

Om de sluiting van Bredene, de jeugdverblijven en andere tijdelijke opvangstructuren te compenseren, blijft Fedasil zoeken naar nieuwe opvangplaatsen. Onlangs kwamen er plaatsen bij in Gent, Mol en Ieper. In Elsene (Croix-Rouge) en Charleroi (containers, ook van Croix-Rouge) zijn er voorbereidingen aan de gang.

Op 23 februari beschikt Fedasil, samen met de partnerorganisaties, over een opvangcapaciteit van 35 350 plaatsen, verdeeld over 105 collectieve centra en individuele woningen.

Voor de toewijzing van plaatsen krijgen families en vrouwen voorrang. Alleenstaande mannen dienen zich te registreren op een wachtlijst en worden geleidelijk uitgenodigd. Momenteel staan er 3.200 mannen op de wachtlijst, waarvan velen tijdelijk worden ondergebracht in de daklozenopvang in Brussel.