Home

Eerste bewoners komen aan in Koksijde

27/09/2021
Vandaag heropende Fedasil het opvangcentrum voor asielzoekers in Koksijde.

De eerste bewoners van het opvangcentrum zijn vandaag, op 27 september 2021, in Koksijde aangekomen. Het gaat om 53 mensen. Zij krijgen opvang zolang het onderzoek van hun asielaanvraag loopt.

In het opvangcentrum kunnen ongeveer 300 asielzoekers worden opgevangen. De eerste aankomsten zullen gespreid verlopen. Het opvangcentrum zal zowel alleenstaande personen als personen in gezinsverband opvangen, maar ook voor de eerste keer een dertigtal niet-begeleide minderjarigen.

De voornaamste landen van herkomst van de nieuwkomers zijn Afghanistan, Syrië en Eritrea. Een team van medewerkers zal vanaf de eerste dag 24u/24u instaan voor de begeleiding van de bewoners. Tijdens de opstartfase leiden ervaren medewerkers van Fedasil de heropening van het opvangcentrum in goede banen. Er werden vacatures gepubliceerd op 'werken bij fedasil'.

In het verleden heeft het centrum ook een sterke vrijwilligerswerking kunnen uitbouwen. Hiervan zal opnieuw snel werk worden gemaakt.

Opvang in Koksijde

Dankzij een concessie van Defensie kan Fedasil een deel van de voormalige luchtmachtbasis in Koksijde gebruiken voor asielopvang. Dat gebeurde voor het eerst tijdens de opvangcrisis van 2015 (oktober2015 tot november 2016) en een tweede keer van februari tot juli 2020. Sinds augustus 2020 was het centrum een ‘buffercentrum’. 'Bufferplaatsen’ zijn reserveplaatsen die snel geactiveerd kunnen worden wanneer daar nood aan is. Daardoor kan Fedasil beschikken over een flexibel opvangnetwerk, aangepast aan de vraag.

De laatste maanden heeft Fedasil 1000 plaatsen in het opvangnetwerk verloren door de overstromingen in Wallonië. Ondertussen heeft Fedasil ook plaatsen nodig voor de asielaanvragen die stijgen in België, de repatriëringsmissie uit Afghanistan, en de hervestiging van Syrische vluchtelingen. In een dergelijke situatie kan Fedasil beslissen om bufferplaatsen te activeren, wat dus gebeurde in Koksijde.