Home

Een momentje tussen de boeken

02/04/2021
Begin maart ging de bib bij Fedasil weer open. Met de aangepaste corona-maatregelen kunnen de kinderen er komen rondneuzen en een boekje kiezen. De uitgelezen kans om Nederlands te oefenen! Ik interviewde de nieuwe bib-vrijwilligsters Farah en Warda en onze sociale begeleidster Ine, die haar passie voor boeken graag met de bewoners deelt.

 

Ine, de bib ging opnieuw open in maart, nadat deze een tijdje gesloten was. Kan jij een woordje uitleg geven over hoe jij betrokken bent geraakt bij de bib?

Ine: Met onze vroegere buurtwerkster Rita en vrijwilligster Maria heb ik de bib opgestart. We zijn begonnen met een klein wit kamertje dat is uitgegroeid tot een prachtige bib waar een prachtige muurschildering te vinden is van een ex-bewoner. De boeken komen uit giften, veel van buurtbewoners, maar ook heel wat van organisaties en vzw’s zoals ‘Iedereen Leest’, bijvoorbeeld. Zij komen ook soms voorleesmomentjes doen. De bib is een beetje ons pronkstuk geworden waar we heel fier op zijn. Onze bengeltjes zien snuffelen in de bib tussen alle leuken boekjes maakt me helemaal warm.

Wat vind je het leukste?

Ine: Ik heb zelf een grote liefde voor boeken. Het is fijn dat onze bewoners nu elke week een boek kunnen komen uitlenen om te verzinken in de mooie verhalen en prentenboek. Een plaats waar we kunnen wegdromen en bijleren.

Farah en Warda, Wat vinden jullie leuk aan de bib?

Warda: Ik vind leuk om in de bib te werken, vooral met de kindjes. Ik vind het heel leuk als ik de kinderen kan helpen een boekje te kiezen.

Farah: De interactie met de kindjes vind ik het leukste aan de bib. Maar wat ook fijn is, is dat de kinderen even hun rust kunnen nemen om een boek(je) uit te zoeken en na te denken over onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. En dat ze dit dan ook kunnen verder lezen op hun kamer of eender waar. Even kunnen wegdromen... 

Hoe zien jullie de bib in de toekomst?

Ine: Momenteel hebben we vooral veel boeken voor kinderen. Wat wel super fijn is, want bij de kinderen is er ook de grootste vraag naar en zij kunnen deze ook voor school gebruiken. Ik hoop in de toekomst onze bib te laten uitgroeien zodat er voor elke leeftijd genoeg keuze is en we bij elke leeftijd interesse wekken. Een bib waar iedere bewoner elke woensdagnamiddag naar uitkijkt om een nieuw boek te mogen gaan uitkiezen.

Farah: In de toekomst zie ik de bib misschien ergens anders waar er meer ruimte is, zodat de kindjes ook in de bib zelf kunnen lezen in bijvoorbeeld een zithoek waar ze in stilte kunnen lezen, zoals in een echte bibliotheek.

Hebben jullie een lievelingsboek in onze bib?

Warda: Ik vind alle boeken leuk, ik heb al in verschillende informatieve en taalboeken gelezen en ik vond ze het echt super interessant.

Ine: ‘De grote weetjes atlas’ is mijn favoriet, toch niets leukers dat fijne weetjes te lezen vanuit heel de wereld, niet?

Farah: Een lievelingsboek in de bib heb ik niet echt, ik heb ze nog niet allemaal gelezen. Elk boek waarvan een kindje iets bijleert of dat kan bijdragen aan zijn/haar ontwikkeling is voor mij een lievelingsboek.