Home

De koning en koningin op bezoek bij Oekraïense vluchtelingen

09/03/2022
Fedasil Molenbeek
Het koninklijk paar bezocht woensdag 9 maart het noodopvangcentrum van Fedasil in Molenbeek.

Koning Filip en koningin Mathilde bezochten het noodopvangcentrum in Sint-Jans-Molenbeek dat enkele dagen geleden werd opgericht voor Oekraïense vluchtelingen die nog geen huisvesting hebben in België.

Het koninklijk paar werd verwelkomd door Staatssecretaris Sammy Mahdi, de verantwoordelijken van Fedasil, de Dienst Vreemdelingenzaken en de vrijwilligers van het Rode Kruis, evenals door de burgemeester van Molenbeek.

Na een briefing over de procedures voor het registreren en opvangen van Oekraïense vluchtelingen die in België aankomen, konden de koning en de koningin praten met verschillende families die in het centrum verblijven. 

Noodopvang

Het noodopvangcentrum in Molenbeek, beheerd door Fedasil, biedt opvang voor één of twee nachten aan vluchtelingen die nog geen duurzame oplossing gevonden hebben. Het centrum heeft 250 bedden en biedt momenteel plaats aan 98 mensen – voornamelijk gezinnen met kinderen.

Ter herinnering : Oekraïners genieten automatisch van een tijdelijk beschermingsstatuut en hoeven dus geen asiel aan te vragen. België heeft een specifiek parcours voorzien voor hun registratie en huisvesting, buiten het klassieke opvangnetwerk van Fedasil.